BIZnews

Cijene nafte rastu kako Kina ponovo otvara granice

​Cijene nafte porasle su u ponedjeljak jer je Kina ponovo otvorila svoje granice I smanjila zabrinutost oko potražnje goriva.

Nafta - Twitter

Brent, referentna vrijednost za dvije trećine svjetske nafte, bio je 1.34 odsto veći na 79.62 dolara po barelu u 9.46 ujutro po UAE vremenu, dok je West Texas Intermediate, mjerač koji prati američku sirovu naftu, porastao za 1.41 odsto na 74.81 dolara po barelu.

Kinesko gotovo potpuno ukida granične kontrole; uvedene kako bi se zaustavilo širenje kovida-19; koje je stupilo na snagu u nedjelju, pišu Nezavisne.

Ponovno otvaranje okončalo je oko tri godine strogih zahtjeva za ulazak koji su usporili rast druge najveće svjetske privredu i najvećeg uvoznika sirove nafte.

Fjučersi su zabilježili oštre padove od početka 2023. godine zbog zabrinutosti oko Kine i sve veće mogućnosti recesije, prenosi “The National News“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh