BIZnews

Cijene skočile: Koliko koštaju drva i pelet

Snažna bura i niske temperature ponovno nam najavljuju zimu. Veliki broj domova naoružava se ogrjevnim materijalima poput peleti i drva.

Sječa drva - RadioSarajevo.ba

Portal Jabuka.tv je provjerio po kojim cijenama se može dobiti najpopularnije sirovine za zagrijavanje domova.

Nakon istraživanja diljem Hercegovine, dobili smo jasniju sliku o cijenama drva i peleti. Kontaktirali smo tvrtke koje se bave prodajom drva i peleti dok smo ostale cijene provjerili na popularnim oglasnicima.

Za početak smo kontaktirali poduzeće Drvosječa, koje nam je javilo da metar iscijepanih bukovih drva prodaju po cijeni od 116 KM, što je poskupljenje od čak 27 KM u usporedbi s prošlom sezonom kada je cijena bukovih drva kod iste firme bila 89 KM.

Nakon prikupljanja brojnih podataka s drugih oglašivača i poduzeća, shvatili smo da to i nije veliko poskupljenje u usporedbi s ostalima koji prodaju bukova drva.

Tako smo na više oglasa mogli naći cijenu iscijepanih bukovih drva od čak 190 KM, što je gotovo za 70-80 KM skuplje u odnosu na najviše cijene prošle zime s oglasnika.

Za hrastova drva je cijena slična, u većini slučajeva jeftinija za 10-20 KM po metru kubnom.

Pelet

Nakon velike popularnosti i dizanja cijena, posebno 2018. godine, cijena peleta je ponovno otišla u nebo.

Tako se tona peleta može na rijetkim mjestima prije sezone grijanja u Hercegovini mogla naći i za 290 KM, dok se već s krajem ljeta cijena podigla.

Kod nekih od najpopularnijih proizvođača peleta, cijena za tonu se kreće oko 420 KM – kod Gugija iz Tomislavgrada, dok se u Drvosječe radi o cijeni od 480 KM. Kod oba proizvođača, cijena je u odnosu na prošlu sezonu veća za 120-140 KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh