BIZnews

Optimizam EK za region: Poboljšane prognoze rasta u većini zemalja

Evropska komisija s optimizmom gleda na oporavak ekonomija u regionu nakon prošlogodišnjeg šokantnog pada izazvanog pandemijom koronavirusa.

Evropska komisija - Yahoo.com

Evropska komisija je u proljetnim ekonomskim prognozama poboljšala procjene rasta većine ekonomija u regionu.

Projekciju rasta Srbije za ovu godinu Komisija je podigla na 5,3 procenta u ovoj godini, a za narednu predviđa rast od 4 posto. U prethodnom jesenjem izveštaju EK je prognozirala rast BDP-a Srbije od 4,8 procenata za 2021. godinu.

– Predviđa se da će se srpska ekonomija snažno oporaviti 2021. godine i to iznad nivoa prije krize, vođena uglavnom investicijama i privatnom potrošnjom, navodi se u proljećnim prognozama objavljenim na zvaničnoj internet straniuci EK.

Europska komisija poboljšala je prognozu i ekonomskog rasta Slovenije za ovu godinu. Nakon prošlogodišnjeg smanjenja obima BDP-a za 5,5 posto, ove godine se predviđa rast za 4,9 posto, a 2022. za 5,1 posto, čime će se rast vratiti na nivo prije krize.

Rast će prvenstveno biti potaknut domaćom potrošnjom, navela je Komisija.

Crnogorski bruto BDP, prema ovim procjenama, nakon prošlogodišnjeg pada od preko 15 odsto, ove će se godine oporaviti za 7,1 odsto. Naredne, 2022. godine, crnogorska ekonomija će porasti dodatnih 6,5 odsto.

– Crna Gora je doživjela vrlo duboku recesiju 2020. godine jer je COVID-19 teško uzeo danak ekonomije zavisne od turizma, slabeći i vanjsku i domaću potražnju. Djelimični oporavak turizma i investicija predviđaju se za 2021. godinu, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

Europska komisija je blago smanjila procjenu rasta hrvatske ekonomije za ovu godinu na 5 posto, ali i znatno povećala procjenu za iduću godinu, na 6,1 posto, kada će hrvatski BDP premašiti nivo od prije krize izazvane pandemijom koronavirusa i biti među najbrže rastućima u EU.
Hrvatska ekonomija je prošle godine pala za 8 posto, a ove godine EK očekuje njen rast od 5 posto te iduće sljedeće 6,1 posto.

Makedonska ekonomija ove godine rasti za 3,7 posto, a slična stopa rasta BDP-a (3,8%) predviđa se i za iduću godinu.
– Tokom 2021. i 2022. godine očekuje se da će se oporavak vratiti čvrstoj osnovi, kaže se u prognozi.

Također se napominje da je kontrakcija ekonomije prošle godine bila niža od očekivane, odnosno da je pad BDP-a od 4,5 posto nešto niži od projiciranog u jesen 2020. godine.

Evropska komisija predviđa da će nakon “šoka istorijskih razmjera” izazvanog pandemojom Covid-19 ekonomija EU porasti za 4,2 procenta u 2021. odnosno za 4,4 procenta u 2022. godini. Za zemlje eurozone predviđa se rast od 4,3 odnosno 4,4 procenata u naredne dve godine.

– Evropska ekonomija će zabilježiti jak rast ove i sljedeće godine, veći od očekivanog. Tome će doprinijeti ubrzana vakcinacija koja će u drugoj polovini 2021. godine dovesti do ublažavanja restriktivnih mjera kao i upotreba evropskih paketa za oporavak privrede, kazao je evropski komesar za ekonomiju, Paolo Đentiloni, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh