BIZnews

Dolar ojačao zbog spora SAD i Kine

Američki dolar je ojačao u ponedeljak zbog strahovanja investitora da će novi sporovi između Vašingtona i Pekinga oko korona virusa dodatno uzdrmati tržišta.

Dolari - Prvi.tv

Američki predsjednik Donald Tramp i državni sekretar Majk Pompeo optužili su Kinu da je odgovorna za izbijanje pandemije. Tako je Pompeo izjavio u nedelju da postoji „značajna količina dokaza“ da je virus nastao u laboratoriji u gradu Vuhanu.

Dolar raste drugi dan za redom i u ponedeljak je njegova vrijednost viša za 0,3 odsto nego prošle sedmice nakon što su prema najnovijim podacima u martu pale nove narudžbe za američku robu za 10,3 odsto, što je više od očekivanog. Vrijednost evra je smanjena za 0,6 odsto, prenosi RSE.

„Mnogi investitori su skeptični da će doći do brzog ekonomskog oporavka što je sugerisala spremnost investitora na rizik na tržištu deonica“, kazao je za Rojters Ed Moja (Moya), analitičar OANDA grupacije.

„Vidjećete da će investitori biti izuzetno konzervativni što će dovesti do okretanja ka sigurnim utočištima, od čega će koristi imati dolar,“ dodaje Moja.

Najveći pad je doživeo kineski juan na 7,15, što je najniža vrijednost u posljednjih šest nedelja. Analitičari razmatraju na koji će način će SAD opet usmjeriti svoje akcije ka Kini – sa novim carinama na uvoz ili čak otkazivanjem isplata po osnovu kamata na tri hiljada milijardi dolara američkih državnih obveznica koje je Kina kupila.

„Ponovna eskalacija tenzija u trgovini između SAD i Kine može okončati relativno stabilnost kursa između dolara i juna,“ smatra Li (Lee) Hardman, analitičar japanske finansijske grupacije MUFG (Micubiši).

Pompeo nije predočio konkretne dokaze niti negirao zaključak američke obavještajne zajednice da korona virus nije stvorio čovjek, podsjeća Rojters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh