BIZnews

Trgovinski rat Amerike i Kine cijenu zlata diže u nebesa

Vrijednost unce zlata (28,35 g) prvi put nakon 2013. godine prešla je 1.500 dolara usljed straha od eskalacije trgovinskog rata između SAD i Kine i potencijalnog ublažavanja monetarne politike vodećih centralnih banaka.

Trgovina zlatom - Blogspot.com

Kotiranje zlata na berzi “Komeks” u Njujorku poraslo za 1,3 posto — na 1.503,2 dolara za uncu. Od početka godine ono je poraslo za 17 posto.

Zlato, koje se smatra najpouzdanijom rezervom, dobija na cijeni zbog pada na svjetskim berzama. Pad je izazvan prijetnjama SAD da će uvesti nove carine na uvoz kineske robe i obećanjima Pekinga da će simetrično odgovoriti na takve mjere.

Posljednjih sedmica, Federalne rezerve SAD su smanjile osnovnu kamatnu stopu, dok su Evropska centralna banka i Centralna banka Japana signizirale spremnost da i one krenu istim putem u budućnosti. Danas su CB Indije i Novog Zelanda smanjile kamatnu stopu više od očekivanog na tržištu.

Pri smanjenju kamatnih stopa, povećava se privlačnost dragocenih metala kao instrumenta za investiranje.

Međutim, kako navode analitičari, zlato može dostići i 1.600 dolara, u slučaju eskalacije trgovinskog rata, piše “Sputniknews“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh