BIZnews

Problemi duhanske industrije: Radnika nema, a proizvodnja skupa

Zemljoradnička zadruga “Slatinka” iz Gornje Slatine u opštini Bosanski Šamac ove godine ugovorila je 120 hektara duhana virdžinija sa 40 kooperanata, za 25 posto manje nego lani, rekao je “Srni” direktor ove zadruge Petar Ilišković.

No image - Haber.ba

Ilišković kaže da se, zbog skupe proizvodnje i nedostatka radne snage, smanjuju i sjetvene površine i broj kooperanata.

“Najviše radne snage smo imali iz Gradačca, ali i oni odlaze u Sloveniju i dalje. Proizvodnja je skupa. Neki odustaju, neki se, iako su kupili sušnice i svu mehanizaciju, okreću novoj proizvodnji gdje ponovo moraju da ulažu”, naveo je Ilišković.

On tvrdi da firme koje se bave organizacijom proizvodnje duhana i koje vrše obradu kasne sa isplatama jer su u teškoj situaciji i ne mogu prodati robu.

“Dio proizvodnje od prošle godine nije nam isplaćen”, navodi Ilišković.

On podsjeća da je i sadnja duhana ove godine kasnila zbog kiša, te je proizvodnja šarolika.

“Problem je i kada nema kiše jer je zemljište specifično, pjeskovito i brzo se suši”, ukazuje Ilišković.

Duhanar Milenko Savić iz Gajeva, koji se proizvodnjom duhana bavi od 2011. godine i obrađuje šest hektara u kooperaciji sa “Slatinkom”, kaže da se u posljednje vrijeme proizvodnja ne isplati jer, osim vremenskih nepogoda, nedostatka radne snage, neisplaćivanja premija na vrijeme, otkup duhana za prvu klasu košta 4,5 KM.

“Prvu klasu duhana je teško proizvesti, a cijena ostalih klasa, kojih je najviše, je 3,35 KM”, navodi Savić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh