BIZnews

Aluminiju opet isključuju struju

Uprava Društva intenzivno radi na premošćivanju trenutnog stanja i rješavanju pitanja novoga opskrbljivača.

vijesti

‘Zaključno s nedjeljom, 16. juna 2019. godine, Elektroprivreda HZHB prestaje biti Aluminijevim opskrbljivačem električnom energijom”, potvrđeno je za “Bljesak” iz ovog poduzeća koje, nakon nekoliko mjeseci ”primirja” ponovno ulazi u velike probleme.

Rečeno nam je kako Uprava Društva intenzivno radi na premošćivanju trenutnog stanja i rješavanju pitanja novoga opskrbljivača kako bismo izbjegli bilo koji od mogućnih crnih scenarija. ”Time osiguravamo dodatni prostor vlasnicima, u prvomu redu Vladi FBiH kao najvećemu pojedinačnom suvlasniku Aluminija, za konačno jasno opredjeljenje o proglašenju Aluminija poduzećem od strateške važnosti i postupanju skladno tome statusu, u prvomu redu misleći na aktiviranje Aneksa 8 na Sporazum koji smo s Vladom potpisali još 2013. godine, kada je vlasnički udio Vlade FBiH uvećan za 20 posto”, navode iz Aluminija za “Bljesak”.

Podsjećamo, u septembar i novembar prošle godine odvijala se prava drama s opskrbom električnom energijom. Nezavisni operater sustava (NOS BiH) isključivao je Aluminij s naponske mreže kao upozorenje za dugovanja, a održavani su i protesti radnika te je mijenjan nadzorni odbor firme.

Situacija sa strujom se smirila kad je Skupština Elektroprivrede HZHB donijela na sjednici u Mostaru Odluku o opskrbljivanju električnom energijom Aluminija d.d. Mostar za cijelu 2019. godinu, i to s odgodom plaćanja. No, ugovor je potpisan na pola godine pa će, ako ne padne neki novi dogovor, Aluminij biti isključen s mreže 16. junau ponoć.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh