BIZnews

Francisco Parodi: “Ekonomska slika u BiH mnogo bolja nego prethodnih godina”

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Francisco Parodi kazao je da je ekonomska slika u BiH mnogo bolja nego prethodnih godina.

Francisco Parodi - Bljesak.info

Po njegovim riječima, bh. ekonomija je rasla nešto više od tri posto u prošloj godini i očekivati je još bolje rezultate.

– Očekujem sličnu razinu rasta u 2019. godini i poslije. Nezaposlenost je od 2015. smanjena za nešto više od devet posto. Ukupni proračunski suficit vlada na svim razinama je prošle godine bio dva posto BDP-a. Znači, ekonomija je u mnogo boljem stanju nego 2015. godine – rekao je Parodi.

– No, i pored toga, potrebno je mnogo još toga da se uradi – smatra on.

– Potrebno je da se još radi da biste povećali rast, značajnije smanjili nezaposlenost i poboljšali životne uvjete stanovništva. MMF će rado raditi s vlastima na postizanju ovih ciljeva – kaže Parodi.

Na pitanje smatra li da će ove godine doći do privatizacije BH Telecoma i HT Eroneta, što je bio jedan od uslova da BiH dobije tranšu kredita od MMF-a, Parodi je rekao kako nije u poziciji odgovoriti na to pitanje, no, vjeruje da vlasti ne razmatraju privatizaciju ovih poduzeća.

“Mislim da je pitanje u pogledu budućnosti telekoma u vlasništvu Federacije BiH bolje uputiti vlastima”, kazao je Parodi.

Kada je u pitanju Zakon o trošarinama u BiH koji, s obzirom na porast krijumčarenja duhanskim proizvodima i nije dao željene rezulatate, Parodi ističe da je to izazov koji je potrebno riješiti pažljivo prateći porezne stope u susjednim zemljama kao i provođenjem kontrola na granicama.

– Smatramo da se stope trošarina na duhan i duhanske proizvode trebaju približiti stopama u EU, ne samo zbog rješavanja pitanja utjecaja duhana na javno zdravlje već i zbog financiranja troškova koje konzumiranje duhana ima po sistem javnog zdravlja – rekao je za Parodi, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh