Noviteti

Proizvodnja novih pristupačnih EV modela mogla bi početi prije nego što se očekivalo

Kompanija Tesla je u utorak izvijestila o padu prihoda od 9% u prvom tromjesečju, najvećem padu od 2012. godine, što je iznevjerilo procjene analitičara, dok se kompanija suočava s posljedicama stalnih rezova cijena.

Elon Musk - Bloomberg.com

Dionice su skočile u produženom trgovanju nakon što je izvršni direktor Elon Musk rekao ulagačima da bi proizvodnja novih pristupačnih EV modela mogla da počne prije nego što se očekivalo, piše biznis.

Pad prodaje je bio čak i veći od posljednjeg pada 2020. godine, do kojeg je došlo zbog poremećaja proizvodnje tokom pandemije Covid-19. Teslin prihod od automobila pao je 13% u odnosu na prošlu godinu na 17,38 milijardi dolara u prva tri mjeseca 2024.

Musk je tokom poziva rekao da kompanija planira da počne proizvodnju novih modela “početkom 2025., ako ne i krajem ove godine”, nakon što je prethodno očekivala početak u drugoj polovini 2025. Musk je takođe pohvalio Teslina ulaganja u infrastrukturu vještačke inteligencije, i rekao je da je kompanija u pregovorima s “jednim velikim proizvođačem automobila” o licenciranju svog sistema za pomoć vozaču, koji se u SAD-u prodaje kao opcija Full Self-Driving ili FSD, prenosi Autoblog rs.

Tesla je ponovio pesimističnu prognozu za 2024., govoreći ulagačima da bi “stopa rasta količine mogla da bude značajno niža od stope rasta ostvarene 2023.”.

Prije skoka od 13% nakon radnog vremena, dionice Tesle su pale za više od 40% ove godine, dostigavši najniži nivo od januara 2023., zbog zabrinutosti oko slabih isporuka, konkurencije u Kini i tekućeg smanjenja cijena kompanije. Tesla je imao pad isporuka vozila od 8,5% u odnosu na prethodnu godinu u prvom kvartalu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh