Noviteti

Bentley vraća svoju legendu u život

Kompanija Bentley namjerava vratiti svoj legendarni model u život i učiniti ga dijelom svoje kolekcije pod nazivom Heritage Collection.

Bentley vraća svoju legendu u život - klix.ba

Kompanija Bentley namjerava vratiti svoj legendarni model u život i učiniti ga dijelom svoje kolekcije pod nazivom Heritage Collection, piše Klix.

Bentley je proizvođač automobila s historijom koja traje više od 100 godina, što znači da ima mnogo generacija historijskih modela. Kako bi odala počast svojoj prošlosti, kompanija je realizirala brojne restauracijske projekte među kojima je i S3 Continental Flying Spur iz 1961. godine, koji je dobio električni pogon.

U novom projektu Bentley “oživljava” svoju prvi T-Series model, koji je prethodnik modernog modela Flying Spur te ga namjerava u potpunosti restaurirati. Automobil je proizveden 28. septembra 1965. godine te je bio u vlasništvu kompanije posluživši za razvoj. Bentleyjev tim ga je pronašao u neispravnom stanju nakon višegodišnjeg stajanja u skladištu i popravio njegov V8 motor koji je proradio prvi put nakon 15 godina. V8 se pojavio 1959. godine dolaskom modela Bentley S2, a dizajn ovog motora je bio toliko pouzdan da se unapređivao i proizvodio pet desetljeća. Njegova kulminacija je bio motor koji pokreće model Muslanne Speed i koji razvija 537 KS i 1.100 Nm obrtnog momenta.

Restauracija je počela još 2016. hofinr rastavljanjem dijelova karoserije i lakiranjem. Projekt je zaustavljen zbog fokusa na planove elektrifikacije, no sada je ponovo nastavljen. U kompaniji predviđaju da će biti završen u narednjih 18 mjeseci.

Namjera Bentleyjevih eksperata je da automobil ostane što više u originalnom stanju uključujući njegovu originalnu Shell sivu boju karoserije i unutrašnjost presvučenu plavom kožom. Kada bude završen, T-Series model će biti neprocjenjiv kolekcionarski primjerak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh