Aktuelno

Kako da sačuvate akumulator tokom zime?

Akumulatori mogu da se isprazne u bilo koje doba godine, ali uglavnom se to dešava zimi.

Freepik

Zbog čega dolazi do pražnjenja akumulatora te kako da ga sačuvate tokom hladnijih dana, možete da čitate u nastavku teksta, prenose nezavisne.

Zašto se prazni akumulator?

Akumulator se prazni zbog načina na koji se električni naboji stvaraju u akumulatoru, odnosno tekući elektroliti se miješaju s olovnim pločama unutar akumulatora, proizvodeći reakciju koja stvara električni naboj. Kada je akumulator topao, brzina te reakcije se povećava, što znači da je potrebno manje snage za isporuku napona na starter i održavanje tog napona stabilizovanim.

S druge strane, kada je akumulator hladan, dešava se suprotno, brzina reakcije je usporena, što znači da je potrebno veće punjenje za pokretanje vozila.

Tako na nula stepeni Celzijusovih tipični akumulatori automobila gube oko 35 odsto svoje snage, a na -17℃ gube oko 60 odsto.

Tokom životnog vijeka akumulatora, a s obzirom na to da prirodno propada od unutrašnje korozije, njemu postaje teže da isporuči veće punjenje tokom hladnih trenutaka, a kada se to dogodi, veća je vjerovatnoća da će se akumulator isprazniti.

Znakovi da se ispraznio akumulator:

*Svjetla rade, ali automobil neće da upali

*Automobil teško pali

*Lampica od akumulatora svijetli

*Automobil ne reaguje pri kontaktu

Kako da sačuvate akumulator?

Evo nekoliko savjeta kako da sačuvate akumulator tokom zime:

*Redovno čistite akumulator

*Redovno testirajte napon akumulatora

*Ne ostavljajte auto nekorišten duži period

*Provjerite nivo kiseline

*Kada motor vašeg automobila ne radi, nemojte koristiti elektronske dodatke

Inače, najjednostavniji način za testiranje napona akumulatora je korištenje voltmetra. Ovim preventivnim testiranjem ćete utvrditi stanje akumulatora te da li ga je potrebno zamijeniti, a na taj način ćete izbjeći sve moguće probleme sa pokretanjem vozila.

Ako automobil nije aktivan danima ili ako se vozi samo na kraća putovanja, akumulator neće imati dovoljno vremena da se napuni. Inače, automobil će se najbolje ponašati kada se redovno koristi, pa ako je to moguće, uradite polusatnu vožnju barem jednom sedmično kako biste zagrijali motor i održali optimalne vrijednosti tečnosti u svim sistemima vozila.

Ako se ipak automobil ne koristi nekoliko sedmica, vjerovatno će biti potrebno obratiti pažnju na akumulator kada ga sljedeći put budete koristili. Najbolje što možete učiniti je osigurati da je potpuno napunjen i provjeriti da li je nivo elektrolita ispravan.

Nečistoća, prljavština ili vlaga na akumulatoru mogu uzrokovati kratki spoj, što bi ga zauzvrat moglo isprazniti. Ova prljavština sa površine akumulatora može se lako ukloniti spužvom i suvom krpom.

Nažalost, korozija na terminalima akumulatora i stezaljkama je uobičajena, a korodirani dijelovi akumulatora mogu ometati protok električne energije kroz njega, tako da je ključno da se prljavština ili naslage očiste kako bi se osigurala dugovječnost i efikasnost akumulatora.

Takođe, ostavljanje upaljenih svjetala ili drugih potrošača bez pokretanja motora može isprazniti akumulator. To je zato što se alternator automobila isključuje kada se i motor isključi, pa tada elektronički dodaci troše energiju iz akumulatora.

Da biste to izbjegli, steknite naviku da svaki put kada izađete iz automobila provjeravate da li su svi potrošači isključeni.

Akumulatori su proizvedeni u skladu sa standardima koji osiguravaju minimalnu potrošnju vode, a kod normalnih radnih uslova, do vidnog snižavanja nivoa elektrolita u akumulatoru bi došlo tek u periodu do tri mjeseca korištenja, a tokom jako intenzivne upotrebe i mnogo ranije.

Budući da postoji opasnost da elektroinstalacija u sistemu ne djeluje optimalno, moguće je prekomjerno električno punjenje akumulatora, što uzrokuje brže snižavanje nivoa elektrolita, a time i greške na akumulatoru. Ako se nivo elektrolita snizi, dolazi do smanjenja kapaciteta akumulatora i kraćeg vijeka trajanja. Zbog navedenog se preporučuje redovno vršiti kontrolu nivoa elektrolita u akumulatoru i po potrebi dolijevanje destilirane vode do nivoa 10-15 mm iznad gornjeg ruba ploča akumulatora, pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh