Aktuelno

Dženeral motors povlači autonomna vozila Kruz

Američki proizvođač automobila Dženeral motors povlači sa tržišta svih svojih 950 autonomnih vozila Kruz…

General Motors - tanjug

Američki proizvođač automobila Dženeral motors povlači sa tržišta svih svojih 950 autonomnih vozila Kruz, nakon što je jedan od ovih automobila bez vozača povrijedio pješaka u San Francisku početkom oktobra.

U dokumentima koje su danas objavili američki regulatori za bezbjednost saobraćaja (NHTSA) je Dženeral motors naveo da će ažurirati softver automobila da se slični incidenti ne bi ponovili u budućnosti, navodi AP, prenosi Tanjug.

U saobraćajnom udesu koji se desio 2. oktobra, drugo vozilo je udarilo pješaka i odbacilo ga na putanju kretanja autonomnog vozila Kruz koje je prvo stalo pa onda udarilo pješaka.

Kruz je nakon toga skrenuo udesno da bi se isključio iz saobraćaja i vukao povređenu osobu sa sobom šest metara. Pješak je bio priklješten ispod jedne od guma vozila Kruz i teško je povrijeđen.

Kalifornijski regulatori su poslije ove nezgode saopštili da automobili Kruz predstavljaju opasnost po javnu bezbjednost, a državni organi SAD su oduzeli dozvolu za prevoz putnika ovim vozilima.

Dženeral motors ima ambiciozne planove za vozila Kruz i očekuje da će do 2025. godine njihovom prodajom zarađivati milijardu dolara godišnje, što predstavlja potencijalni veliki skok u odnosu na 2022. godinu kada je kompanija iz Detroita prihodovala 106 miliona dolara od prodaje Kruz automobila.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh