Aktuelno

Enver Bijedić oslobođen optuži za zloupotrebe prilikom izgradnje zgrade u Tuzli

Općinski sud u Tuzli donio je presudu u kojoj se predsjednik Socijaldemokrata BiH i državni zastupnik Enver Bijedić oslobađa optužbi za zloupotrebe u privrednom poslovanju u slučaju “Zgrada 15. maj” u tom gradu, potvrđeno je za Klix.ba.

Krajem 2014. godine Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je formiralo predmet zbog zloupotreba tokom izgradnje stambeno-poslovnog objekta u naselju Brčanska Malta u Tuzli, za koju su bili zaduženi Direkcija za izgradnju, koja je u većinskom vlasništvu Grada Tuzla i Građevinskog preduzeća Giprom.

Izgradnja je počela 2007. godine, a trebalo je da bude završena dvije godine kasnije. Međutim, zbog raznih peripetija do toga nije došlo, a godinama je 70-ak građana koji su kupili stanove protestovalo zbog cijele situacije.

Za to vrijeme su se gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i bivši direktor Direkcije za izgradnju Enver Bijedić prepucavali u javnosti s ciljem prebacivanja krivice na drugog.

Kroz formirani predmet ispitivan je Imamović, međutim, prema Tužilaštvu TK u njegovom slučaju nisu postojale sumnje o počinjenju krivičnog djela.

U konačnici, optužnica je potvrđena jedino protiv Bijedića i to za krivično djelo zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju, a u vezi sa nenamjenskim trošenjem sredstava koja su bila planirana za završetak izgradnje stambeno-poslovnog objekta.

Kako su naveli iz Općinskog suda u Tuzli, Bijedić se optužnicom teretio da je u periodu od 2006. do 2011. godine, obavljajući poslove direktora Direkcije za izgradnju, suprotno Statutu firme, sredstva kojima je raspolagala Direkcija za izgradnju, a koja su uplaćena od kupaca stanova i drugih prostorija, koristio protipravno njihovoj namjeni, a suprotno ugovornim obavezama koje je imala direkcija i da zbog nenamjenskog trošenja i preusmjeravanja sredstava stambeno poslovni objekat “15. maj” u Tuzli nije predat kupcima na korištenje.

“Sud je ocijenio da krivično djelo opisano u potvrđenoj, odnosno na glavnom pretresu izmijenjenoj optužnici nije krivično djelo, tj. da nisu ostvarena, opća i posebna zakonska obilježja krivičnog djela”, naveli su iz Općinskog suda u Tuzli.

U obrazloženju odluke navedeno je da u konkretnoj krivičnoj stvari činjenični opis krivičnog djela – zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, ne sadrži činjenice i okolnosti koje čine zakonska obilježja krivičnog djela, kao i one od kojih zavisi primjena određene odredbe krivičnog zakona, zbog čega je sud optuženog oslobodio od optužbe.

Inače, riječ je o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna i na koju stranke imaju pravo žalbe u roku od 15 dana od dana prijema presude.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh