Aktuelno

Teror u Afganistanu: ISIS-K talibane smatraju liberalima

U svjetlu talibanskog zauzimanja Afganistana i evakuacije zapadnih snaga, koja se odvija ubrzanim tempom zbog straha od toga šta bi se moglo dogoditi po završetku roka nakon 31. kolovoza, sigurnosni stručnjaci smatraju kako prava prijetnja ne dolazi od talibana, piše Daily Mail, prenosi Jutarnji.hr.

Američki predsjednik Džo Bajden u nedavnom je obraćanju javnosti adresirao grupu koju ističe kao razlog svojih strahova, a to je ISIL-K, za koju vjeruje da bi mogla kreirati haos na kabulskom aerodromu napadom na američke i britanske te trupe zapadnih saveznika, a sve s ciljem destabilizacije napora talibana da formiraju vladu.

ISIL-K predstavlja članove Islamske države smještene na područjima uglavnom Afganistana i Pakistana, u pokrajini Khorasan zbog čega u nazivu i imaju sufiks ‘K’.

Osnovani su 2015. godine, mahom od pripadnika talibanskih snaga. Same talibane smatraju liberalima, a cilj im je, baš kao i matičnoj organizaciji, stvoriti nadnacionalni islamski kalifat sa strogim šerijatskim zakonom.

Dosad su organizirali preko 100 napada na civilne mete te preko 250 napada na vojne mete američkih i britanskih saveznika, od kojih se posebno ističu krvavi auto-bombaški napadi na bolnicu Sardar Mohammad Daud Khan (30 mrtvih doktora i pacijenata te 80 ranjenih) i žensku školu Syed Al-Shahda (68 mrtvih, 165 ranjenih).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh