Aktuelno

Turski ministar zdravstva Koca: Bez dvije doze vakcine niko se ne smatra vakcinisanim

Ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca izjavio je da vakcinacija predstavlja društvenu zadaću i da se bez dvije doze anticovid vakcine ne može postići imunitet društva,

Koca je predsjedavao Naučnim vijećem za borbu protiv pandemije, a nakon sjednice je kazao da su utvrđene epidemiološke i druge mjere kako bi obrazovne ustanove bile otvorene blagovremeno i učenici se vratili u klupe s početkom nove akademske godine.

Ističući kako je prekretnicu u borbi protiv pandemije činio čas kada je potvrđena efikasnost anticovid vakcina, Koca je kazao da lockdown i policijski sat više nisu jedino sredstvo borbe protiv pandemije.

“Ti dani su prošli i sada imamo vakcine. Želim jasno i glasno reći da će sve škole biti blagovremeno otvorene. Apsolutno je nemoguće odustati od tog vida obrazovanja. Poduzimat ćemo potrebne mjere da zaštitimo naše učenike i njihove roditelje“, kazao je Koca.

Koca je također naglasio da vakcinacija više ne predstavlja stvar izbora i podrške ekonomiji i obrazovanju, već da predstavlja društvenu zadaću.

Turski ministar zdravstva je kazao da se do društvenog imuniteta ne može doći bez dvije doze vakcine i da se vakcinisanim ne može smatrati niko ko nije primio najmanje dvije doze.

“U tom kontekstu smo završili jedan izuzetno važan naučni rad. Danas smo poduzeli i inicijativu da se rezultati tog rada objave u prestižnom naučnom časopisu. Te rezultate ćemo podijeliti s našim cijenjenim građanstvom i sa cijelom svjetskom javnošću“, naveo je Koca.

Turski naučnici su radili ogled na uzorku od više od 30 miliona ljudi, a Koca je otkrio neke od najzanimljivijih rezultata.

“Najveći stepen zaštite je kod građana koji su primili tri doze inaktivne vakcine. Najbliži tome su građani koji su primili dvije doze inaktivne i treću dozu mRNA vakcine. Svjetska javnost će neke stvari prvi put saznati iz ovog rada i možda će to navesti neke države da mijenjaju politiku vakcinacije“, istakao je Koca.

Koca je dalje kazao da Turska uspješno radi i na proizvodnji domaće vakcine Turkovac koja je u trećoj fazi kliničkog ispitivanja

“Naša vakcina je naše oružje, ne zaboravljajmo to“, poručio je Koca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh