Zdravlje

Evo koji su najčešći karcinomi, najrizičnija dob i najveći uzroci ove bolesti

Rak je i dalje značajan zdravstveni problem, koji pogađa skoro 40% ispitanika u nekom trenutku njihovog života. Nedavno istraživanje koje je proveo USAFacts baca svjetlo na najnovije trendove u dijagnostici raka i stopama smrtnosti, nudeći vrijedan uvid u stanje zdravstvenih ishoda povezanih s rakom.

KLJUČNA STATISTIKA

Samo u 2023. bilo je oko 1,96 miliona novih slučajeva raka među ispitanicima. Najčešći tipovi uključuju rak dojke, rak prostate, rak pluća i bronha i kolorektalni karcinom. Ove četiri vrste zajedno čine polovinu svih novih slučajeva raka.

Slično, među 609.820 smrtnih slučajeva povezanih s rakom 2023. godine, rak pluća i bronha, kolorektalni karcinom, rak gušterače i rak dojke bili su vodeći uzroci. Zajedno su činili skoro polovinu svih smrtnih slučajeva od raka.

Muškarci se i dalje suočavaju sa većim rizikom od dijagnoze raka i smrtnosti u poređenju sa ženama. Međutim, rodna razlika se smanjila tokom godina, što ukazuje na napredak u prevenciji i liječenju raka. Karcinom prostate, pluća i kolorektalni karcinom najčešći su kod muškaraca, dok kod žena prevladavaju karcinomi dojke, pluća i kolorektuma.

Starost je i dalje najznačajniji faktor rizika za dijagnozu karcinoma, sa stopom stalnog porasta sa svakom dekadom života. Uprkos tome što je prosječna starost dijagnoze 66, a prosječna starost smrti 72 godine, rak se može pojaviti u bilo kojoj dobi, naglašavajući važnost redovnih pregleda.

Iako je postignut napredak u borbi protiv raka, stručnjaci upozoravaju na samozadovoljstvo. Rastuća stopa gojaznosti, zajedno s porastom specifičnih tipova raka povezanih s viškom tjelesne težine, predstavljaju značajne izazove. Budnost i proaktivne mjere su neophodne kako bi se ublažio utjecaj ovih trendova i održao napredak u prevenciji i liječenju raka.

Nalazi iz sveobuhvatne analize USAFacts-a pružaju vrijedan uvid u razvojni krajolik incidencije raka i stope smrtnosti među ispitanicima. Iako postoje razlozi za nadu, kontinuirani napori u istraživanju, prevenciji i liječenju su od suštinskog značaja za dalje smanjenje tereta raka na pojedince i zajednice širom svijeta. prenosi Novi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh