Aktuelno

Novi rekord električnih automobila u Norveškoj

Septembar 2020. godine bio je veoma uspješan u smislu prodaje električnih i elektrifikovanih automobila u Norveškoj, a nekoliko modela je zabilježilo odlične rezultate.

Novi rekord električnih automobila u Norveškoj - Autoblog.rs

Najjprodavaniji je bio Volkswagen ID. 3, a slijede Tesla Model 3 i Polestar 2.

Ukupno je prodato 12.689 električnih automobila, što je za 75,6% više nego u istom mjesecu prošle godine i veoma blizu apsolutnog rekorda od 12.746 prodatih primjeraka u martu 2019. godine.

Rekord je postavljen u pogledu udjela električnih vozila u ukupnoj prodaji, koji je u septembru iznosio 81,6%. Prema ovom trendu, automobili sa konvencionalnim motorima uskoro bi mogli potpuno da nestanu u Norveškoj.

Vozila sa baterijama ostvarila su tržišni udio od 61,5%, a plag-in hibridi su dostigli 20,1%. Prema ovim podacima, prodaja plag in hibridnih modela od početka godine povećana je za 60% uprkos pandemiji korona virusa, dok je popularnost vozila koje imaju samo baterije opala za 3%.

Ukupna prodaja od početka godine porasla je za 10%, na 67.531 elektirčnih i elektrifikovanih vozilo. Volkswagenov novi ID 3 činio je u septembru 12,8% regsitracija svih novih vozila u Norveškoj, prenosi “Nacionalna klasa“.

Lista električnih vozila sa baterijskim električnim pogonom izgleda ovako:

1. Volkswagen ID.3 – 1,989

2 Tesla Model 3 – 1,116

3. Polestar 2 – 937

4. MG ZS EV – 672

5. Audi e-tron – 542


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh