Svijet

Novi uslovi za ulazak u Austriju

Ulazak u Austriju od 20. decembra 2021. godine moguć je isključivo uz važeći 2G sertifikat (vakcinisani ili oni koji su preležali kovid-19 u prethodnih 180 dana) i dodatno PCR testiranje, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Saveznog ministarstva za socijalna pitanja, zdravstvo, negu i zaštitu potrošača.

Austrija - AFP

Pravila za ulazak u Austriju pooštrena su da bi se, kako je navedeno, obuzdalo globalno širenje varijante Omikron. Validan 2G sertifikat i dodatni PCR test ne stariji od 72 sata odnose se na ulazak iz svih zemalja. Deca do navršene 12. godine života ne moraju imati negativan test za ulazak u Austriju.

Obaveze da imaju negativan PCR test oslobođeni su samo oni koji su primili takozvanu buster dozu neke od vakcina koju Austrija priznaje (Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Džonson i Džonson, Sinovak i Sinofarm).

akcina Sputnjik V nije odobrena, dok vakcine Sinofarm i Sinovak važe samo za ulazak u Austriju, ali ne kao dokaz o vakcinaciji u smislu pravila 2G (vakcinisana lica i lica koja su preležala bolest) prilikom boravka u Austriji. prneosi “N1“.

Osobe bez PCR testa ili buster doze podležu obavezi registracije i moraju da se pridržavaju kućnog karantina dok ne prikažu negativan rezultat PCR testa. Registracija i obavezan karantin traju deset dana, a dobrovoljni test moguće je uraditi najranije petog dana. Dan ulaska smatra se „nultim danom“.

Period važenja potvrda o vakcinaciji od 6. decembra skraćen je sa 12 na devet meseci od dana potpune imunizacije. Nakon isteka perioda od devet meseci potrebna je još jedna doza vakcine da bi potvrda bila važeća. O kovid merama koje važe u Austriji možete se detaljno informisati na zvaničnom turističkom portalu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh