Aktuelno

Angela Merkel posjetila poplavljena područja: Situacija je zastrašujuća

Angela Merkel - Screenshot

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je danas područja pogođena jakim nevremenom i poplavama u kojima je stradalo više od 180 osoba.

Merkel je bila vidno šokirana zbog najrazornijih vremenskih neprilika koje su pogodile Njemačku u ovom stoljeću. Naglašava da svijet mora “biti brži u borbi protiv klimatskih promjena”.

Prošetala je teško pogođenim selom Šuld (Schuld), istražujući štetu i razgovarajući sa stanovnicima i radnicima Hitne pomoći.

– Mi smo uz vas – poručila je Merkel uz obećanje da će u najkraćem periodu pogođena područja dobiti novčana sredstva neophodna za obnovu.

Ministar financija Olaf Šolz (Olaf Scholz) rekao je da će na sastanku Vlade u srijedu biti predložen paket novčane pomoći od 300 miliona eura (oko 600 miliona KM).

Sada je poznato da su najmanje 184 osobe u Njemačkoj i Belgiji poginule u poplavama. Obilna kiša nastavlja pustošiti, a pažnja se sada preusmjerava na dijelove Austrije i južne Njemačke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh