Svijet

Japanski premijer razgovarao s Bidenom: Sarađivati ​​na jačanju savezništva

Japanski premijer je čestitao Bidenu pobjedu na nedavno održanim američkim izborima te naglasio važnost japansko-američkog sigurnosnog saveza

Japanski premijer Yoshihide Suga telefonom je razgovarao sa Joeom Bidenom, koji je na izborima 3. novembra izabran za 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako navodi japanska novinska agencija Kyodo, razgovor Suge i Bidena je trajao desetak minuta.

Japanski premijer je čestitao Bidenu pobjedu na nedavno održanim američkim izborima te naglasio važnost japansko-američkog sigurnosnog saveza.

Suga je nakon telefonskog razgovora u razgovoru s novinarima kazao da je vrlo važno nastaviti jačati odnose između Japana i SAD-a.

“Japansko-američki savez je neophodan i mora se dodatno ojačati radi održavanja regionalnog mira i prosperiteta”, rekao je Suga, koji se još dotakao i drugih pitanja poput pandemije koronavirusa i klimatskih promjena.

Premijer Japana je ranije na svom nalogu na Twitteru napisao da će poduzeti sve potrebne napore u cilju jačanja odnosa dviju zemalja.

“Želio bih sarađivati ​​na jačanju savezništva Japana i SAD-a kako bih osigurao prosperitet i mir u regiji Indo-Tihog okeana”, poručio je.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden trebao bi preuzeti dužnost 20. januara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh