Svaštara

Nekoliko savjeta za temeljitije čišćenje kuhinjskog šporeta i rerne

Kuhinja je središte dešavanja za vrijeme važnih porodičnih okupljanja i nadolazećih praznika, te je upravo zbog toga važno da ona stalno bude čista i uredna. Stranica Houzz donosi nekoliko savjeta kako je najbolje očistiti, s akcentom na čišćenje rerne i šporeta.

Čišćenje rerne - Kurir.rs

Prije svega, riješite se prljavih tanjira i ostalog posuđa koje stoji na šporetu ili u rerni. Ubacite ih u sudoper pun vode sa sapunom i ostavite stoji 20 minuta, a zatim istrljajte spužvicom, isperite, posušite i vratite u police. Obavezno provjerite da li su police na kojima stoji posuđe čiste, prebrišite ih i tek onda složite stvari.

Police možete obrisati posebnom tekućinom koju možete napraviti sami. Dakle, trebat će vam četvrtina šolje octa, dvije šolje vruće vode i kap sapuna za suđe. Sve to izmiksajte u jednoj posudi i zatim poprskajte površinu koju treba očistiti, a na koju ste prethodno stavili sodu bikarbonu. Međutim, ukoliko mislite da ćete ovim miksom oštetiti kuhinjske površine, koristite obične preparate i vlažnu krpu od mikrovlakana.

Mrlje od hrđe uklonite tako što ćete napraviti miks od limunovog soka i malo vode. Naprskajte miks preko hrđe i ostavite par minuta, zatim obrišite kružnim pokretima. Nakon toga, vrijeme je za čišćenje unutrašnjih dijelova rerne. Izvadite rešetke i potopite ih u toplu vodu sa sapunom 20 minuta, jer ćete se tako riješiti masti i prljavštine. Zatim spužvom ili četkom za pranje posuđa očistite preostale dijelove rerne i šporeta.

Ako ne želite koristiti komercijalno sredstvo za čišćenje rerne, možete se odlučiti za amonijak. U posudu ulijte dvije šolje amonijaka i pomoću spužve pročistite sva područja rerne. Ostavite da stoji 30 minuta, a zatim temeljito isperite. Zapamtite, ispiranje je veoma važno jer neispravno očišćena rerna nastavlja mirisati na amonijak kada je nastavite koristiti kasnije.

Za čišćenje rerne možete koristiti i sodu bikarbonu, koja je jednostavna zamjena za sve deterdžente koji su štetni i koje je teško isprati. Stavite je na sve površine, dobro istrljajte i ostavite da stoji 30 minuta. Zatim dobro isperite. Naposljetku očistite unutrašnjost čistom, vlažnom krpom i papirnim maramicama dok se temeljito ne isperu.

Na koncu, da bi očistili vrata rerne, potrebni su vam ocat i voda. Poprskajte taj miks po vratima i dobro istrljajte, zatim isperite i posušite, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh