Kultura

Desetine hiljada vjernika Muslimana danas su pohodili Blagaj

Derviška tekija svakog maja tradicionalno je njihovo okupljalište i dovište, a ove godine je za razliku od prethodnih Mevlud došao neposredno pred sveti mjesec Ramazan.

Muftija Salem ef. Dedovic-Haber.ba

Današnji događaj bio je centralni u sklopu manifestacije Dani mevluda i zikra, koja je također već više decenija tradicija u mostarskom muftijstvu. Muftija Salem ef. Dedović u svom obrćanju prisutnima podsjetio je na važnost zajedništva Muslimana, zbog čega je kako reče, manifestacija i ove godine iz Mostara otišla i u druge kraje muftiluka, poput Livna, Glamoča, Bileće i Gacka.

– Ovo je veličanstven skup na koji su došli vjernici iz svih bosanskih krajeva. Rijeke mumina slile su se u ovu pitomu dolinu. Ovo je mjesto gdje naša srca i duše miluje i snaži zikrullah, odnosno spominjanje Allahovog imena. Ovo je mjesto na kojem od Njega tražimo spasi i utočište. Sa najljepšim osjećajem zahvalnosti, uoči mubarek Ramazana, želim da izrazim posebnu zahvalnost svima koji ste nebrojeno puta dosad došli na Mevlud na Bunu kako biste osnažili svoju dušu i kako bismo bili zajedno. Došli ste i da podnesete napor i izazov vremena koje je dao Allah. Ovo je i svojevrsni ispit koji smo položili. Čiste, dobre muminske duše i dobra srca. Ovo je mjesto ibadeta i mjesto gdje se navodi sreća, spas i uspjeh na budućem svijetu, poručio je muftija Dedović.

Blagaj je, kako reče, i mjesto na kojem se potvrđuje odanost vjeri i zajednici koja je čvrsta i organizirana. Utemeljena je i ima organe i institucije. Ima i džamije, tekije, medrese, fakultete, mektebe i predškolske ustanove, kao i vakufe znanja koja osiguravaju neometan rad i slobodno funkcionisanje. Mostarski muftiluk je najveći prostor u IZ BiH.

– Na ovom mjestu, okupljeni danas, dijelimo radost i uspijevamo u ovom centru duhovnosti povezati zajednicu. Sretni smo što smo programe organizovali i izvan Mostara. Važno je da imamo sadržaje na prostoru cijelog muftijstva. To je ohrabrenje našem narodu. Važni su bedemi Livno, Glamoč, Gacko, Bileća… Čvrsta je naša domovina i naša zajednica. Važna je bratska islamska solidarnost, koja se i danas iskazuje. Iskazujmo je u svakoj prilici kada je potrebno pomoći našu zajednicu i naše ljude, čvrsto se oslanjajući jedni na druge, kazao je.

Skupovi poput današnjeg potrebni su za osnaženje vjere i čišćenje srca od natruha i hrđe. Muftija je podcrtao i važnost zborova, odnosno razgovora i obraćanja vjerskih autoriteta.

– Trebaju nam i zborovi da nas ohrabre i osnaže, i budu nam putokaz i dokaz da smo jedinstvena zajednica. Jedan džemat sa jednim pravcem, jednim putem i jednim interesom. Ovo je mjesto gdje se srca sjedinjuju i smiruju. Odlučni smo da istrajemo, da ne malaksamo i ne posustanemo. Nemojte posustajati, budite ohrabreni, nemojte tugovati… Uspjet ćete ako budete dosljedni vjerničkog puta i izbora koji trebamo slijediti. Ovo je uže za koje smo se uhvatili. Ovo je primjer kako vjernici trebaju iskazati odanost zajednici, simbolima i svojim vrijednostima. Ovo su nepotrošive vrijednosti. Velike su i neprocjenjive i stoga ih čuvajmo. Imamo ono što drugi nemaju. Moramo biti zahvalni Allahu na tome i istrajni da vrijednost prenosimo i onima koji dolaze nakon nas. Položimo i ramazansku školu strpljivosti, odvažnosti i istrajnosti, poručio je na kraju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh