Svaštara

Ovaj mladić je sin milionera, a mora da štedi za stan: Otac mu neće ostaviti 400 miliona dolara, ali za to ipak ima dobar razlog

Aleks Ših, nasljednik najveće agencije za nekretnine u Hongkongu ne posjeduje ni kuću.

Alex Shih - Facebook

I ne samo to, neće nasljediti ogromno bogatstvo od 400 miliona dolara jer je njegov otac, milioner Ving Čing Ših (70), odlučio da sav novac da u dobrotvorne svrhe, piše “Kurir“.

Ipak, mladi Ših kaže da ga to ne muči jer im je otac davno rekao da od silnog novca neće vidjeti ništa.

Ših ima troje odrasle djece, ali tvrdi da njima neće ostaviti ni dinara. Ovaj poslovni čovjek se obogatio 1978. kad je osnovao agenciju za nekretnine “Centaline”.

Još prije deset godina uključio se u rad humanitarnih udruženja kojima donira većinu svog novca. Njegova porodica živi skromno i potpuno podržavaju Vingovu odluku.

“Saopštio nam je tu odluku dok smo bili vrlo mali. Nismo imali izbora nego da poslušamo njegove želje. Objasnio nam je da nije dobro voditi preopušteni život i da ćemo više cjeniti novac koji sami zaradimo”, rekao je Aleks (30).

Aleks radi kod oca i nakon što Ving odstupi sa mjesta direktora, sin će nasljediti njegovu poziciju.

“Moji prijatelji trenutno zarađuju više od mene”, objasnio je. Vingov najmlađi sin, uprkos tatinom bogatstvu ima probleme poput većine mladih, štedi za stan kako bi mogao da se odseli od roditelja.

“Naš život je oduvijek bio skroman. Znam da to prebogati klinci iz Njujorka i Londona ne mogu da shvate”, kaže Aleks.

Iako firma obrće milione dolara dnevno, Aleks ima “običnu” platu. Inače, Ših je odlučio da zarađeni novac iskoristi za iskorijenjivanje siromaštva u ruralnom djelu Kine, od izgradnje infrastrukture do pomoći siromašnoj djeci kako bi se obrazovali.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh