Hrana i piće

Boja žumanjka je važna: Kako izgleda jaje koje je snijela zdrava koka

Tijesto i kolači koji su napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivnu žutu boju i mnogo se razlikuju od proizvoda koji se kupa u trgovini. Boja žumanjka itekako govori o porijeklu jaja i kokoši koja ga je snijela.

žumanjak - Avaz.ba

Kako prenosi “Punkufer” domaća jaja i kupovna jaja sadrže otprilike podjednaku količinu hranjivih tvari te se oba mogu koristiti za sve vrste kuhanja i pečenja, ali razlike se ipak mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanjka intenzivnija, odnosno ima tamniju narančastu boju, to su veće šanse da su ih snijele kokoši kojima je dopušteno slobodno kretanje.

Slikovni rezultat za jaje razlika žumanjaca

Jaja koja se mogu pronaći u trgovinama obično se dobivaju od kokoši koje jedu u pojedinim kavezima, ili iz podnog uzgoja koji uključuje nešto širi spektar kretanja životinja. Kako biste naučili kako prepoznati pravo domaće jaje pogledajte u nastavku.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh