Region

Thaci poručio Boltonu i Mitchellu da je Kosovo spremno nastaviti dijalog

Predsjednik Kosova je američkim zvanučnicima obećao da će Kosovo ostati odgovorno i biti jedinstveno u nastavku dijaloga.

John Bolton - The Atlantic

Predsjednik Kosova Hashim Thaci objavio je da je razgovarao sa savjetnikom za nacionalnu sigrunost predsjednika SAD-a Johnom Boltonom i pomoćnikom američkog državnog sekretara Wessom Mitchellom, poručivši im da je Kosovo spremno nastaviti dijalog sa Srbijom u cilju postizanja sveobuhatnog rješenja i pomirenja.

“Razgovarao sam s Wessom Mitchellom. Kosovo je jedinstveno i potpuno svesno historijske prilike da se postigne konačni, sveobuhvatni, pravnoobavezujući sporazum, koji će omogućiti napredak u pomirenju sa Srbijom i naš put ka članstvu u euroatlanstkoj porodici naroda”, napisao je Thaci na Twitteru.

Thaci je Boltonu obećao da će Kosovo ostati odgovorno i da će biti jedinstveno u nastavku dijaloga, kao što je zatražio predsjednik SAD-a Donald Tramp, prenosi mediji u Prištini.

“Poslije podne sam imao telefonski razgovor sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost SAD-a, ambasadorom Johnom Boltonom. Razgovarali smo o dijalogu između Kosova i Srbije, kao i o trajnom [vječnom] prijateljstvu sa SAD-om”, napisao je na Twitteru.

‘Naše prijateljstvo bit će vječno’
Kako je rekao, ubijeđen je da će se dijalog uskoro nastaviti i da će se okončati sveobuhvatnim sporazumom, rezultat čega će biti obostrano priznanje i učlanjenje u NATO, Evropsku uniju i Ujedinjene narode.

“Kosovo je uvijek bilo na strani SAD-a i naše prijateljstvo bit će vječno”, napisao je Thaci.

Bolton je u srijedu telefonom pozvao premijera Kosova Ramusha Haradinaja, a kako je rekao potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ardian Gini, tema tog razgovora bile su takse Kosova na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, prenosi balkans aljazeera.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh