Svaštara

Kako se pravilno mjeri pritisak? Svi prave istu grešku, a samo jedan način je ispravan

Ako pri mjerenju pritiska dobijate različite vrijednosti, vjerovatno ne umijete pravilno da mjerite pritisak, što može da bude djelimično opasno.

Krvni pritisak - Investitor.me

Veoma je važno da prilikom mjerenja pratite pravila struke, kako biste izbjegli pogrešne rezultate i imali tačne podatke o vašem zdravlju, piše Najžena.

1. Ispraznite bešiku prije mjerenja. Vrijednost može biti viša i za 5-10 mmHg ako ste zaboravili da odete do toaleta, prneosi Novi.

2. Odmorite. Prije mjerenja pritiska neophodno je da se odmorite, ne uzbuđujete se previše i prekinete sa govorom.Takođe je važno da u toku merenja ne govorite.

3. Pravilno se namjestite. Smjestite se u fotelju, idealno bi bilo da imate podršku za ruke i za leđa.

4. Položaj ruke je najvažniji. Prvi put izmjerite i na jednoj i na drugoj ruci pritisak. Ona koja pokaže veći treba da bude ruka na kojoj se standardno mjeri pritisak.

5. Prije mjerenja ne treba da pijete kafu i čaj, jer mogu da podignu pritisak. Isto tako je važno da izbjegavate energetska pića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh