Svaštara

Zašto je smijeh lijek: Psiholozi kažu da osmijeh fiziološki donosi olakšanje

Srbijanska psihologinja, Ljiljana Maldaner, izjavila je povodom obilježavanja svjetskog dana šale 1. aprila, da je smijeh najbolji lijek i da hormoni koji se ispuštaju tokom smijanja pomažu u bio-revitalizaciji tijela, zbog čega je, napominje ona, potrebno smijati se.

Žena - Infpult.info

“Smatram da je strah nešto što nam je potrebno u životu zato što nas vodi pravim putem, kada se mi nečega uplašimo znat ćemo gdje se trebamo okrenuti. Međutim, umanjuje li stanje uplašenosti radost i smijeh? Definitivno da umanjuje, kao i agresiju. Negdje u Europi se djeca uče smijanju i šalama, i kako da se rasterete uz pomoć smijanja”, objasnila je Maldaner za Tanjug.

Psiholog Željko Mašović za Tanjug kaže da osmijeh fiziološki donosi olakšanje.

“Ono što je problem je što smo dozvolili da nas neke stvari koje nisu suštinski vezane za nas, da nas stalno bockaju i pritišću pa onda gubimo osmijeh koji bi trebali imati”, izjavio je. prenosi Bljesak

Ukoliko se čovjek ne može smijati ni na šta prirodno, Mašović kaže da su Japanci izmislili školu smijanja gdje se vježba i radi gestikulacija smijanja kako bi se lučio hormon sreće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh