Svaštara

Pet najgorih navika za masnoću na stomaku

Da li se borite s gubitkom sala sa stomaka? Ako je tako, možda je vrijeme da pobliže pogledate svoje svakodnevne navike.

Stomak - Dnevno24.com

Sve, od onoga što jedete do toga koliko spavate, svakodnevna su ponašanja koja bi mogla uzrokovati neželjeno salo na stomaku.

Rastreseno jedenje

Jedenje uz brojna ometanja, kao što su gledanje televizije ili rad na računaru, može dovesti do bezumnog jedenja i konzumiranja previše kalorija. Ova navika također otežava mjerenje znakova punoće.

U jednoj studiji, ljudi koji su jeli dok su gledali TV ili hodali konzumirali su pet puta više od onih koji nisu imali ometanja dok jedu.

Ne pijete dovoljno vode

Ako ne pijete dovoljno vode, možete postati dehidrirani. Dehidracija otežava održavanje aktivnosti i spaljivanje kalorija.

Studije pokazuju da većinu vremena pomiješamo žeđ sa glađu. Možemo grickati ili jesti više nego što bi trebali kada nam je potrebno samo malo vode. Hidratizacija može pomoći u sprječavanju preranog razvoja gladi i unosa previše kalorija.

Preskakanje obroka

Preskakanje obroka – posebno doručka – može dovesti do prejedanja kasnije u toku dana. Opasnost od redovnog preskakanja doručka je što hormoni gladi vole da nadoknade propuštene obroke jedući više kasnije. Ako ste ikada preskočili doručak i iskusili onu poznatu glad u kasnim popodnevnim satima, vjerovatno ste iskusili ovaj efekat.

Spavate nedovoljno

Pregled iz 2022. zaključio je da nedostatak sna može poremetiti hormone gladi u vašem tijelu, povećavajući apetit i želju za nezdravom hranom.

Bez adekvatnog sna, mogli bismo poremetiti više tjelesnih sistema, što zauzvrat može umanjiti gubitak masti. Nedostatak sna može negativno uticati na endokrini sistem narušavajući ravnotežu hormona gladi, kao što su grelin i leptin. Grelin, koji signalizira glad mozgu, ima tendenciju da se povećava sa deprivacijom sna, dok leptin, koji signalizira sitost, opada. Ova neravnoteža može povećati apetit i žudnju, što otežava održavanje kalorijskog deficita neophodnog za gubitak masti.

Nestrukturirana ishrana

Planiranje i priprema zdravih obroka unaprijed uvijek je pametna ideja. Ako se nađete u poziciji u kojoj ste gladni i nemate spreman obrok za jelo, veća je vjerovatnoća da ćete donijeti nezdravu odluku samo zato što je to brzo ili zgodno. Planiranje obroka uklanja mogućnost donošenja te loše odluke i pomaže u gubitku težine jer imate potpunu kontrolu nad kvalitetom i količinom hrane koju konzumirate. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh