Svaštara

Znate li koja je jedina rasa pasa koja ne laje?

Lajanje je karakterističan glas za pse, neki psi laju više, neki manje, neki laju veoma rijetko, samo ponekad, a postoji jedna rasa koja uopšte ne laje.

Verbitskaya Juli, Shutterstock

Zbog građe larinksa, odnosno glasnih žica, ovi psi ne mogu da laju na uobičajen način, ali to ne znači da su potpuno nemi.

U stvari, Basenji, jedina rasa pasa koja ne laje, ispuštaće zvuk sličan jodlovanju kada je srećan i uzbuđen, ali to se takođe dešava veoma retko. Zbog toga je basenji idealan pas za stan, ali treba uzeti u obzir i da je zbog svoje prirode bolji izbor za iskusne vlasnike koji znaju kako da se nose sa ljubimcem koji ima svoju volju.

Po prirodi je dominantan i manipulativan, voli da bude po svom i pun je energije i potreban mu je vlasnik koji će biti spreman za trening i socijalizaciju, kao i svakodnevno dobro istezanje nogu koje je potrebno jednom basenjiju. Možda ne mogu da laju, ali ovi psi sigurno mogu da trče. U parku će rado pokazati koliko brzo umeju da „galopiraju” jer je basenji vešt trkač. Budite oprezni kada komunicirate sa drugim psima i decom.

Osim što je tih, Basenji je pas kome nije potrebno posebno održavanje i nega kada je u pitanju njegova fina, gusta i sjajna dlaka. To je rasa koja se sama čisti, a njeno krzno nema miris i linja se malo ili uopšte ne linja. Zbog toga se smatra idealnim psom za osobe sa alergijama.

Basenji potiče iz Centralne Afrike, a ime rase slobodno se prevodi kao mala, divlja životinja. To je jedna od veoma starih i originalnih rasa pasa, a pretpostavlja se da je direktni potomak egipatskog tesema, kako stručnjaci nazivaju oblik psa vidljiv na egipatskim prikazima iz četvrtog milenijuma pre nove ere.

U prošlosti je bio na glasu kao tih i vešt lovac, a u Evropu je stigao iz Afrike krajem 19. veka. Ciljano uzgajanje počelo je oko 1935. godine u Velikoj Britaniji, koja danas ima pokroviteljstvo nad Basenjijem, a iz Britanije se rasa proširila po ostatku Evrope.

Kao što i priliči potomku drevnog Egipta, Basenji ima plemenit, elegantan i ponosan izgled koji karakteriše vitka građa i uspravne, velike uši. Reč je o kratkodlakoj rasi koja najčešće dolazi u preplanulim i crnim, kao i crno-belim i crveno-belim kombinacijama boja.

Basenji se izdvaja ne samo po plemenitom izgledu, već i po veseloj prirodi, zbog čega je dobio nadimak nestašan sa mačjim karakterom. Prijateljski je raspoložen prema svom narodu, pametan je, samostalan i preduzimljiv, ali nije spreman da se pokori. Takav je basenji – jedinstven, postojan, ali i veoma zabavan i zanimljiv pas, piše Krstarica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh