Svaštara

ZNATE LI KOLIKO PUTA MORATE SAŽVAKATI SVAKI ZALOGAJ?

Jako ste gladni i na kratkoj stanci za ručak pa ćete teško odvojiti vrijeme da sažvačete svaki zalogaj hrane u finu kašu, no zdravstveni stručnjaci kažu da je iznimno važno steći naviku temeljitog žvakanja.

Njemačka udruga zubnih tehničara ističe da je vrlo važno sažvakati svaki zalogaj hrane i do 30 puta, ako je to moguće, što je navika koja zahtijeva i pažljivo jedenje i samodisciplinu.

Zašto je temeljito žvakanje toliko važno?

Istraživanja su pokazala da dulje žvakanje hrane rasterećuje probavni sustav te pomaže u održavanju zubi i desni zdravima. prenosi hayat

Desni se doslovno masiraju kad se tvrda hrana poput sirovog povrća ili kruha od cjelovitog brašna temeljito žvače, a to posljedično poboljšava cirkulaciju krvi.

Stručnjaci za dentalnu higijenu kažu i da intenzivno žvakanje može spriječiti nastanak karijesa jer se pritom sastruže plak i izlučuje se više sline, što opet ima zdravstvenih prednosti jer slina štiti zube od kiselina i sadrži minerale koji održavaju caklinu jakom i zdravom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh