Svaštara

Ovo je najzdravija riba na svijetu

Skuša je riba koja je veoma bogata hranljivim materijama.

Riba - Blogspot.com

Pored lososa, postoji još jedna riba koja se smatra super hranom.

To je – skuša.

Ne samo da je skuša odličnog ukusa, već se može pohvaliti i snažnim nutritivnim profilom koji može pomoći u borbi protiv raznih zdravstvenih tegoba.

Zbog toga se smatra najzdravijom ribom.

Redovno konzumiranje skuše pozitivno utiče na zdravlje srca, na poboljšanje kognitivnih funkcija i na jačanje imunološkog sistema.

Skuša je prirodni izvor vitamina D, esencijalne hranljive materije koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravih kostiju i zuba, podržava imuni sistem i reguliše nivo insulina.

Nedostatak vitamina D je čest, posebno u hladnijim klimama gde je izlaganje suncu ograničeno.

Skuša je jedan od najboljih izvora vitamina B12 u ishrani.Vitamin B12 je ključan za funkciju nerava, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK. prenose Nezavisne

Nedostatak ovog vitamina može dovesti do oblika anemije poznatog kao megaloblastična anemija, koja uzrokuje da se ljudi osećaju umorno i slabo.

Skuša takiđe obezbeđuje izdašnu količinu vitamina B6. Ovaj vitamin je uključen u metabolizam proteina i glukoze, proizvodnju neurotransmitera i imunološku funkciju.

Pored ovih, ukusna skuša sadrži i druge vitamine B, kao što su niacin (B3), riboflavin (B2) i pantotenska kiselina (B5), koji igraju ulogu u proizvodnji energije, funkciji mozga i zdravlju kože.

Kada su minerali u pitanju, treba znati da je skuša odličan izvor selena.

Ovaj mineral je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja. Takođe je od vitalnog značaja za reproduktivno zdravlje, proizvodnju DNK, funkciju štitne žlezde i jačanje imunološkog sistema.

Skuša je dobar izvor gvožđa, koje je ključno za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik iz pluća do telesnih tkiva.

Porcija skuše obezbediće vam i kalijum, mineral neophodan za održavanje pravilne funkcije srca i mišića. Kalijum osigurava i dobro varenje.

Skuša takođe sadrži manje količine drugih minerala, uključujući kalcijum, magnezijum, fosfor i cink, koji su svi neophodni za različite telesne funkcije, prenosi webmedy.com.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh