Svaštara

Terapeut: Poslije prve svađe razmislite o ovih pet stvari

Bračni savjetnik i terapeut Jeff Ganter iz Portlanda često dijeli savjete za parove na svojim društvenim mrežama, a u jednom od svojih videa naveo je pet važnih stvari na koje treba obratiti pažnju nakon prve svađe.

Svađa - Ilustracija / Infpult.info

Početna faza veze slična je medenom mjesecu, međutim on u jednom trenutku mora da se završi, a obično se to dešava prvom svađom. Naravno, svađe su dio odnosa i ne moraju predstavljati veći problem.

Ipak, poslije prve svađe, Jeff kaže da trebate obratiti pažnju na sljedećih pet stvari koje bi u budućnosti mogle predstavljati problem.

Druga strana napada vaš karakter
Ako druga strana ne može ostati fokusirana na stvar koja je izazvala svađu i umjesto toga vas tjera da se osjećate loše zbog toga ko ste, bit će teško zadržati se na temi i riješiti stvari.

Druga strana vam stalno govori da su vaši osjećaji pogrešni
Osjećaji nisu pogrešni. Ne možete doživjeti netačnu emociju. Poništavanje onoga što osjećate nije dobar početak,piše N1

Druga strana vas vrijeđa
Ovo je znak dubokog nepoštovanja i nesposobnosti rješavanja sukoba na zreo i konstruktivan način. Iako je normalno osjećati se uznemireno, grubim riječima ili uvredama može se nanijeti šteta povjerenju i poštovanju u vezi i one su jednostavno zle.

Druga strana postaje ekspert za ono što se dogodilo
Ako druga strana uporno objašnjava šta se tačno dogodilo i ne ostavlja prostor za vas i vaše iskustvo, cijela priča je jednostrana što nije dobro.

Druga strana se ne može ponovno povezati i otpustiti svađu
Ako druga strana postane hladna i oprezna, ako nastavi da vas kažnjava, velika je vjerovatnoća da će stvari na duže vrijeme biti ovakve i da bi se situacija mogla dodatno pogoršati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh