Svaštara

Briga o sebi je briga o svim aspektima života

Mnogi će možda pomisliti da je sebično staviti sebe na prvo mjesto, ali čin brige za sebe zapravo je važan dio naše opšte dobrobiti.

Žena - Unsplash

Ovaj trendi pojam posljednjih godina zapravo je skup metoda kojima je cilj spriječiti ili kontrolisati bolesti i očuvati generalnu dobrobit dosljednom brigom o različitim aspektima vlastitog zdravlja. Postoji mnogo načina za praktikovanje brige o sebi, a ova četiri samo su neki od njih.

Briga o svojim osjećanjima

Najvažnija je od četiri vrste brige o sebi. Ako se ne brinete o svom mentalnom zdravlju, teško ćete se brinuti i za ostalo. Briga o svojim osjećanjima uključuje učenje kako se nositi sa stresom, anksioznošću i depresijom. Takođe uključuje učenje kako upravljati ljutnjom i tugom.

Fizička briga o sebi

Najočitija je vrsta brige o sebi, najlakše ju je započeti, ali i najteže zadržati kao naviku. Podrazumijeva brigu o tijelu dobrom ishranom, urednim spavanjem i redovnim vježbanjem. U današnjem tempu života često se dogodi da fizička briga padne u drugi plan zbog svih ostalih svakodnevnih obaveza, ali ako želimo da naš život i odnosi s drugima oko nas napreduju, moramo odvojiti vrijeme za fizičku brigu o sebi u svakodnevnom životu.

Socijalna briga o sebi

To znači biti ljubazan prema sebi, odvojiti vrijeme za opuštanje, naći vremena za ljude oko sebe, bilo prijatelje i porodicu ili samo slučajne prolaznike kojima je potreban osmijeh. Socijalna briga uključuje druženje s prijateljima ili članovima familije, ali i šetnje s ljubimcem ili spontana komšijska druženja u parku.

Duhovna briga o sebi

Ova briga je praksa prisutnosti sa sobom i svojim životom. Uzmite vremena za sebe, za razmišljanje o onome što vam je najvažnije, molitvu ili meditaciju, provođenje vremena u prirodi poput planinarenja, čitanje knjiga koje vas inspirišu, prenosi “Živim.Gloria“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh