Svaštara

Samo tri osobe u svijetu mogu putovati bez pasoša: Evo o kome je riječ

Njima nije potreban pasoš za putovanje bilo gdje u svijetu

Pasoš - Pexels/Ilustracija

Kada putujete u drugu zemlju, najvažnija stvar koju morate ponijeti je pasoš, barem za većinu ljudi na svijetu.

Ipak, postoje tri osobe na koje se to pravilo ne odnosi, odnosno nije im potreban pasoš za putovanje bilo gdje u svijetu.

U pitanju su kralj Ujedinjenog Kraljevstva Čarls III, japanski car Naruhito i carica Masako. Prije kralja Čarlsa tu je privilegiju imala kraljica Elizabeta II, koju je Čarls naslijedio na prijestolu nakon što je najdugovječnija britanska kraljica preminula 8. avgusta 2022. godine.

Dakle, taj izuzetak se odnosi samo na kralja (ili kraljicu) Ujedinjenog Kraljevstva, ne i na ostale članove kraljevske porodice. Čak je i kraljica Kamila dužna da sobom nosi diplomatski pasoš.

Što se tiče Japana, tamošnje ministarstvo je 10. maja 1971., kako piše CNBC TV18, izdalo dokument u kojem se navodi da bi bilo krajnje neprikladno izdati pasoš za cara ili caricu. U dokumentu se također dodaje da će biti krajnje neprikladno da se car podvrgne imigracijskim ili viznim procedurama koristeći pasoš kao običan građanin. Ta privilegija vrijedi samo za cara i caricu, dok se za ostale članove carske porodice, uključujući prestolonasljednika i princezu, izdaju diplomatski pasoši.

Kada dolaze u bilo koju zemlju, car i carica Japana dužni su samo da pokažu dokument tamošnjeg ministarstva, koje unaprijed obavještava zemlju o njihovom dolasku. U slučaju kralja Čarlsa III, ta je dužnost povjerena njegovom ličnom sekretaru ser Klajvu Aldertonu. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh