Svaštara

Zajedno su imali 400 KG, jedva su stali u KADAR NA SVADBI, a onda se desila TRANSFORMACIJA

Leksi i Deni Rid su mladi bračni par iz Indijane. Ono po čemu su postali poznati široj javnosti bio je njihov izgled i kilogrami koji su u zbiru iznosili 400 KG. Po sopstvenom priznanju su po cijele dane ležali i jeli. Mnoge aktivnosti su im bile onemogućene ili ograničene, a onda su na dočeku 2016. godine odlučili da sve promijene i njihova transformacija bila je nevjerovatna.

Leksi je radila u optičkoj radnji, Deni u pravnoj službi jedne kompanije i njihov život bio je veoma monoton. Po povratku sa posla većinu noći bi zalegli na svoj kauč, poručili brzu hranu – i to po pravilu picu, pileće štapiće, pileća krilca, hljeb i litar gaziranog soka. A onda bi gledali televiziju i jeli nezasito.

Ona je imala 220, on 127 kilograma

Njihovi kilogrami su rasli, tijelo im se transformisalo od gojaznosti, a oni ništa godinama nisu preduzimali. Leksi, koja sada ima 33 godine, došla je do 220 kilograma, dok je 36-godišnji Deni dostigao 127.

Kad je vrag odnio šalu, uslijedila ‘pomoć prijatelja’, a potom i njihova odluka za dugoročne promjene i rezultate.

“Prijatelj nas je izazvao da 30 dana ne jedemo po restoranima brze hrane, ne pijemo gazirane sokove i alkohol. Počeli smo da kuhamo, pripremamo obroke, obraćamo pažnju na kalorije i čitamo sastojke”, ispričali su 2018. godine za “People” Leksi i Deni.

Prženu hranu zamijenili su piletinom, lososom i posnim mesom, a naučili su da prave i zdrave verzije svojih omiljenih jela. Krenuli su i u teretanu – pet dana nedjeljno po 30 minuta.

U teretani privlačila poglede

“Kada sam ušla u teretanu sa 220 kilograma, rekla sam sebi da će to biti prvi dan ostatka mog života. Iako su me svi gledali baš upadljivo zbog moje težine, ja sam se trudila da budem najaktivnija u prostoriji”, rekla je Leksi.

Deni je dodao da je u početku sumnjao da će uspjeti da istraje u odluci.

“Ideja u početku nije zvučala sjajno jer je uvijek bilo dobro otići kući, sjediti, jesti i ne brinuti ni o čemu. Ali što sam više razmišljao o tome, shvatao sam da je Nova godina bila pravo vrijeme da uradim nešto dobro za sebe i pomognem Leksi”, istakao je.

I koliko god da su bili odlučni u stavu da mijenjaju život i da se na stare navike ne vraćaju, postojali su dani koji su ih mamili da odustanu.

“Bili bismo umorni i sve nas je boljelo jer naša tijela nisu navikla na toliki napor. Ali, imali smo prijatelje koji su nas podržavali, imali smo jedno drugo da se motivišimo i međusobno dižemo kada klonemo”, rekla je Leksi, koja je zbog upornosti i istrajnosti uspjela da u naredne dvije godine dođe do mase od 78 kilograma, dok je Deni imao 83.

Ubrzo su vidjeli mnogostruku korist gubitka mase i dovođenja tijela u odličnu formu jer je vrijeme koje provode zajedno postalo mnogo kvalitetnije.

“Prije nego što smo smršali, nismo pričali, samo smo gledali TV. Onda smo počeli da šetamo, da budemo aktivni, da planinarimo, vozimo bicikle – sve te aktivnosti koje nismo mogli da radimo dok smo živjeli na kauču”, podijelili su ponosno.

Sad su mogli da urade sve što su propustili zbog kilograma

Napravili su i spisak svih stvari koje su željeli da urade, poput vožnje kanuom i vožnje rolerkosterom, a koje zbog svoje težine nisu mogli – i počeli su jednu po jednu da ostvaruju i skidaju sa liste svojih želja.

Ponovo su otišli na isto mjesto gdje su obilježili svoj medeni mjesec jer su željeli da iskuse mnoge aktivnosti koje tada zbog ograničenosti u kretanju nisu mogli.

“Vratili smo se na tu plažu i trčali. Bili smo presrećni. Nije u pitanju bila samo težina koju smo izgubili, već i novi životu koji smo počeli da vodimo”, rekli su oni i dodali da nikad nisu bili bliskiji nego sada.

Leksi se u međuvremenu suočila i sa ozbiljnom bolešću koja se zove kalcifilaksija, od koje se liječi sada i o tome otvoreno piše na svom Instagramu, koji broji preko milion pratilaca.

View this post on Instagram

A post shared by Lexi Reed (@fatgirlfedup)

Šta je kalcifilaksija?

Kalcifilaksija je ozbiljno, vrlo rijetko stanje koga karakteriše odumiranje ćelija (nekroza) masnog tkiva i tkiva kože. Ona izaziva bolne čireve i može dovesti do ozbiljnih infekcija u tijelu koje mogu dovesti do smrti. Osobe koje pate od ove bolesti obično imaju i otkazivanje bubrega, ili su na dijalizi ili su skoro imali transplataciju bubrega.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh