Svaštara

Ove krpe nikako ne smijete prati s odjećom: Evo i zbog čega

Krpe od mikrovlakana odlične su za čišćenje gotovo svake površine.

Kuhinjske krpe - Kineskamedicina.com

Možete ih koristiti u kuhinji, kupaonici, namještaju u sobama pa čak i pri pranju automobila. No, kako ispravno oprati njih? Mnogi rade pogreške i time im smanjuju moć upijanja. Evo koje.

Krpe od mikrovlakana nikada ne perite s pamučnim peškirima ili krpama. Pamuk odvaja dlačice, a mikrovlakna će privući i uhvatiti vlakna i uzrokovati stvaranje malih čvorova ili kuglica. Možete ih prati u toploj ili hladnoj vodi, bez obzira koristite li mašinu za veš ili perete ručno. Koristite uobičajeni ciklus pranja i centrifuge uz dodatak deterdženta. prenosi novi

Previše vruća voda može oštetiti mikrovlakna, a ciklusi visoke centrifuge koji mogu uzrokovati prekomjerno gužvanje koje je teško ukloniti. Nikada nemojte dodavati omekšivač prilikom pranja krpa od mikrovlakana, jer on uzrokuje da budu manje upijajuće. Osim toga, omekšivač može ostati u vlaknima i prouzrokovati nastajanje tragova na staklu i drugim površinama. Izbjegavajte korištenje izbjeljivača s klorom jer može oštetiti mikrovlakna.

Ako vam se krpe čine krute i loše upijaju, u lavoru pomiješajte jednu šalicu destiliranog bijelog octa s dvije litre vode. Namočite krpe preko noći, a ujutro ih isperite i osušite na zraku. Bit će kao nove, piše portal Dom i Dizajn.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh