Svaštara

Šta se dešava u organizmu ako ćešće konzumiramo lovor

Lovor se koristi kao dodatak mnogim jelima. Pored toga što daje aromu, itekako je koristan za zdravlje pa biste ga trebali češće konzumirati.

List lovora - Atma.hr

On će ojačati imunološki sistem jer sadrži veliku količinu vitamina A, B6 i C. Može ublažiti nadimanje, želučane smetnje te upalu sinusa. Istraživanje je pokazalo da konzumiranje jednog do tri grama lovorovog lista dnevno tokom mjesec dana smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca.

On je također dobar izvor kalcija, željeza i mangana. Može pomoći i u ublažavanju mensturalnih bolova te podstaći redovnu menstruaciju. U narodnoj medicini se koristi i za liječenje bronhitisa.

Osoba koja ima ovaj problem treba staviti obloge umočene u vodu u kojoj se kuhao lovor. Čaj od lovora se smatra prirodnim lijekom za kašalj i bronhitis.

Isjekcajte tri lovorova lista, prelijte s 2,5 decilitra vode i kuhajte desetak minuta. Skinite s vatre i držite još desetak minuta poklopljeno, a nakon toga procijedite. U procijeđen čaj dodajte kašiku od limuna i dvije kašike domaćeg meda. Čaj pijte dva do tri puta dnevno u količini do tri decilitra. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh