Svaštara

Trebate skinuti lak s noktiju, a nemate aceton: Evo šta vam može pomoći

Ne morate odmah u drogeriju

Novinski print - Novosti.rs

Riješili ste da obavite kućni manikir i skinete lak s noktiju, a onda shvatite da nemate ni kap acetona? Ako ste pomislili da odmah odjurite u prvu drogeriju po bočicu acetona, stanite. Možda imate u kući nešto što će skinuti sav lak s noktiju.

Prije toga potopite nokte u toplu vodu i držite ih tako petnaestak minuta.

Alkohol ili sredstvo za dezinfekciju
Istraživanja pokazuju da su alkohol ili sredstvo za dezinfekciju ruku možda i dva najbolja načina za uklanjanje laka. Nanesite malu količinu na vatu i stavite je na nokat, naravno tek nakon što ste nokte držali u toploj vodi. Ostavite da tupfer odstoji desetak sekundi uz nježno trljanje naprijed – nazad. Trebalo bi da se lak skine prilično brzo, piše Objektiv.rs.

Sirće i sok od narandže
Pomiješajte sok od narandže s kuhinjskim bijelim sirćetom i eto još jednog alternativnog skidača laka. Procedura je ista kao i s alkoholom ili dezinfekcionim sredstvom (topla voda, natapanje tupfera, 10 sekundi držanja na noktu, nježno trljanje dok lak ne omekša). Povucite onda tupfer i uklonite lak.

Limun
Lak s noktiju može da ukloni i običan limun, tako kažu manikirke. Ako im je vjerovati, dovoljno je da stavite isječenu krišku ili limunov sok na nokte i ostavite da odstoji dok lak ne omekša, a onda ga uklonite.

Lak za kosu
Aerosolni lak za kosu također može da zamijeni aceton. Ali pazite, isključivo aerosolni lak ima tu funkciju! Jednostavno ga naprskajte na pamučni tupfer ili komad vate, pa skinite lak s nokta. Zanimljivo je da lak za kosu možete da iskoristite kao pomoć ako prospete lak za nokte tako što će on bukvalno ”dignuti” prosuti lak za nokte s tepiha ili neke druge tkanine bez razlijevanja i upijanja,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh