Svaštara

Koliko dugo bi se*sualni odnos u prosjeku trebao trajati

Mnogi ljudi se pitaju koliko bi seks u prosjeku trebao trajati. Postoji veoma mali broj objavljenih istraživanja o ovome.

vodjenje ljubavi - Shutterstock

Neka istraživanja navode kako seksualni odnos počinje penetracijom, a završava orgazmom muškarca. No, neka istraživanja u seksualni odnos ubrajaju i predigru.

Postoje dva glavna pitanja: Kada seks počinje? Kada seks završava? Ovo su dva razloga zbog kojih ne postoji opći konsenzus naučnika o tome koliko dugo bi seks trebao trajati.

Jedno od značajnijih istraživanja je sprovedeno 2005. godine. Utvrđeno je da prosječan seksualni odnos traje otprilike pet i po minuta. Riječ je o trajanju vremena intravaginalne latencije ejakulacije (IELT).

Drugo istraživanje je sprovedeno 2008. Konsultovani su seksualni psihoterapeuti. Prema podacima koji su prikupili od pacijenata su zaključili da je seksualni odnos koji traje između tri i sedam minuta dovoljan, dok se odnos u trajanju između sedam i 13 minuta smatra poželjnim.

U istom istraživanju je navedeno kako je seks koji traje kraće od tri minute razlog za zabrinutost, dok je sve duže od 10 minuta općenito predugo. Istraživanje nije uzelo u obzir predigru ili bilo šta drugo osim penetracije. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh