Svaštara

Dvije kašičice ovog napitka vratit će orhideju u život i cvjetat će tokom cijele godine

Ako su listovi orhideje beživotni, smežurani te se mogu saviti prema gore, sve su to znaci dehidracije

Ima nešto u cvijeću. Podiže tmurnu atmosferu u prostoru, a ako nam ga neko pokloni, još ga više cijenimo. No, uvijek postoji „ali“. „Volim cvijeće, ali ne preživi duže od mjesec. Možda je stvar u prostoru ili jednostavno ga ne njegujem dovoljno.“ Jedna od takvih učestalijih biljka u našem domu je i orhideja. Ne zahtijeva veliku brigu, a životopisne boje njenih cvjetova osvijetlit će i onu najmračniju prostoriju. Bilo da ste je dobili na poklon ili kupili sami u namjeri da ovaj put oborite rekord trajanja biljke dužeg od mjesec, donosimo trikove koji će vam u tome i pomoći.
Spasite dehidriranu orhideju

Kako ćete najbolje primijetiti da vaša biljka vapi za vodom, odnosno da je dehidrirana? Ako su listovi orhideje beživotni, smežurani te se mogu saviti prema gore, sve su to znakovi dehidracije. Ako je korijenje bijelo-sive boje i ako je naborano, također je vrijeme za akciju zalijevanja.
Režite oštećene dijelove biljke

Prije nego što počnete s rezanjem, dezinficirajte svoje makaze alkoholom. Odrežite neupotrebljivo i već suho korijenje i stare stabljike cvijeća. Ne zaboravite zarezati tačno iznad čvora jer će u slučaju i ako se uvuče kakva infekcija, čvor zaustaviti njeno napredovanje. Ako je bilo koji od listova oštećen također ga odrežite. Staro lišće oko stabljike može uzrokovati truhljenje, stoga ne zaboravite i na ovaj korak prilikom rezanja. Pametan trik je prerezati list napola, a onda, kada dođete do peteljke, lakše ćete ga otkinuti. Orhideja obično ima puno zračnih korijena koji se nalaze iznad posude, odnosno netom ispod listova biljke. Nemojte ih rezati i zapamtite, prilikom presađivanja svoje sobne biljke ne prekrivajte zračno korijenje. Ono mora ostati vani, piše Živim.hr.
Vrijeme za čajanku

Osim što ćete vi uživati u njemu i vaša će orhideja biti zahvalna na čajanki. Stavite običnu vrećicu crnog čaja u staklenku s filtriranom vodom i ostavite da se namače oko pet minuta. Nakon što se ohladi, stavite korijenje orhideje u otopinu čaja i ostavite da stoji u staklenki cijeli dan. Navečer izvadite orhideju iz tekućine koju još nemojte baciti te ostavite da se korijenje osuši izvan tegle. Sljedećeg jutra vratite korijenje orhideje u staklenku s vodom za čaj. Ova je tekućina bogata taninskom kiselinom koja šalje signal korijenskom sistemu da je vrijeme za rast. Držite se ovog procesa ponavljanja mokrih i suhih ciklusa nekoliko dana i vidjet ćete veliku razliku u lišću i korijenju. Korijenje iz bijele postaje zeleno, a listovi će ponovno postati kruti. Usput, ako nakon ovog postupka namjeravate presaditi orhideju, svakako koristite mješavinu za orhideje (sastoji se od raznih kora) i dopustite strujanje zraka za njihovo korijenje jer to sprečava truhljenje.
Savjeti za njegu

Donosimo još nekoliko savjeta koji će pomoći vašoj sobnoj biljci ostati što duže živom. Kad dođe vrijeme za zalijevanje, potopite korijenje u vodu, ali da voda dodiruje listove ili cvijeće te nakon otprilike 20-ak minuta izvadite orhideju van da se preostala voda dobro ocijedi. Orhideju vratite u njenu posudu i ako je potrebno, lišće lagano prebrišite vlažnom krpom. Konačno, orhideje vole svijetle prostore, međutim, ne i direktnu sunčevu svjetlost koja oštećuje lišće, stoga uvijek imajte na umu i ovaj detalj prilikom pozicioniranja svoje omiljene biljke u stanu. prneosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh