Svaštara

Upozorenje ljekara: Suzdržavanje od kihanja može izazvati ozbiljne posljedice

Svako suzdržavanje od kihanja može prouzrokovati ozbiljna oštećenja grla, upozorava bolnica Ninewells u škotskom gradu Dundee, čije su informacije objavljene u naučnom časopisu BMJ, piše Gardijan.

Kihanje - Tip.ba

Ljekari ističu primjer muškarca koji je, pokušavajući suzdržati kihanje, nanio pukotinu u dušniku kao upozoravajući slučaj.

Ova vrsta ozljeda, proizašlih iz suzdržavanja od kihanja, može predstavljati ozbiljnu prijetnju životu jer može dovesti do gušenja, a u rijetkim slučajevima čak i do pucanja moždanih kapilara i krvarenja.

Iako su ovakve povrede rijetke, doktori iz bolnice Ninewells savjetuju da se kihanje ne suzdržava jer je to prirodan način tijela da eliminira iritante iz nosnih kanala.

Stoga, stručnjaci naglašavaju važnost dopuštanja prirodnom procesu kihanja kako bi se očuvalo zdravlje dišnih puteva i spriječile potencijalno ozbiljne komplikacije. prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh