Svaštara

„Ova caka s kafom od pet minuta mi je spasila brak, osjećaj je tako dobar“

Prije četiri godine Simonds i njen muž su razmišljali o razvodu

Početak dana uz šoljicu kafe i ćaskanje s partnerom moglo bi da spriječi razvod, smatra stručnjakinja za odnose i lajf kouč Aston Simonds.

– Moj muž i ja ovo radimo svaki dan jer je osjećaj tako dobar i odmah se osjećamo povezanije. Vjerujte mi, ako se povežete na samo pet minuta dnevno, to će se pozitivno odraziti na svaku drugu oblast vašeg života – kazala je.

Kućni poslovi, računi
A prije četiri godine Simonds i njen muž su razmišljali o razvodu – njihovi razgovori su se vrtjeli oko kućnih poslova, računa i roditeljstva, uz rasprave o tome ko je radio sve, odnosno ko je radio nedovoljno”, piše NY Post.

– Između posla, večere, kupanja i čišćenja kuće, nismo imali vremena da razgovaramo i podijelimo ono što nam je na umu – prisjeća se ona, piše Zadovoljna.rs.

Zato su oni usporili i ujutro počeli da provode tih nekoliko minuta zajedno uz kafu u nadi da će spasti svoj brak.

– To ne samo da je spasilo naš brak već je potpuno transformisalo našu vezu. Zašto? Zato što nas ovaj trik održava povezanim, čak i usred životnog haosa.

Komunikacija kao veliki izazov
Inače njeni klijenti kažu da je komunikacija jedan od najvećih izazova u odnosima, ali ovaj jednostavan potez pravi ogromnu razliku.

– Stvarno vjerujem da je razlika između uspješne i neuspješne veze u tome što se parovi redovno posvete jedno drugom – kaže ona.

Prvo, ona i njen muž kažu ono što osjećaju, slušajući jedno drugo. Nakon toga se osvrnu na pozitivne aspekte i jednog i drugog i njihove veze.

– Treći dio ovog rituala je stvaranje sigurnog prostora za partnera da izrazi sve što ga brine. Neophodno je da se oba partnera osjećaju ugodno i bezbjedno da otvoreno podijele šta imaju. Ideja je da ne osuđujemo jedno drugo.

Zatim, Simonds preporučuje da odvojite nekoliko trenutaka za priču o ličnim i zajedničkim ciljevima kako biste uskladili svoju viziju budućnosti i smislili kako da se međusobno podržite dok ostvarujete svoje snove.

Pet pitanja
Na kraju, tu je i odlučivanje o tome šta poduzeti ubuduće.

– Poenta je da budete jasni o konkretnim koracima koje treba da poduzmete i zajedno odlučite o najboljim rješenjima – kaže Simonds.

Tu je i pet pitanja koja Simonds preporučuje za jutarnju kafu s partnerom.

Kako se ti lično osjećaš i kako se osjećaš što se tiče naše veze?

Šta voliš u našoj vezi, šta dobro funkcioniše?

Da li misliš da nešto ne funkcioniše, a nisi do sada rekao?

Šta ti je važno ove sedmice i kako da te podržim? Šta ti treba?

Šta treba da uradimo poslije ove kafe?


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh