Svaštara

Stvara vam se kamenac u kuhalu za vodu: Evo kako ga najbolje očistiti

Imate bijele naslage u vašem kuhalu za vodu? Evo kako ih se možete riješiti i spriječiti ponovno nakupljanje kamenca

kuhalo - Instagram

Svi volimo naše kuhalo za vodu, ali kada ste ga posljednji put očistili od kamenca? Ako to činite svakih četiri do osam sedmica, ne samo da ćete spriječiti unos čvrstih minerala već možete pomoći da vaš uređaj duže traje.

Uzrok kvara

Tradicionalno je grijač u kuhalu za vodu bio izložen i dodirivao je vodu, tako da je nakupljanje kamenca jedan od najvećih uzroka kvara kuhala za vodu, prenosi GH.

Danas naša kuhala za vodu uglavnom imaju grijač skriven iza metalne ploče, što smanjuje rizik od oštećenja grijača i produžuje im vijek trajanja. Ipak, to ne znači da kamenac nije problem.

Metalna kuhala za vodu još mogu biti obložena kamencem iznutra i na osnovnoj ploči koja ostavlja neprivlačne kredaste komadiće u vodi. Plastična kuhala za vodu izrađena su od polipropilena, koji ne privlači kamenac, ali metalna osnovna ploča hoće. Kuhala za vodu s ugrađenim filterima sprečavaju ulijevanje komadića kamenca u vaše piće, ali ne sprečavaju nakupljanje kamenca. prenosi Avaz

Za jednostavan i jeftin način uklanjanja kamenca iz kuhala za vodu napunite ga mješavinom pola bijelog sirćeta i pola vode i ostavite da se namače preko noći. (Provjerite je li kuhalo za vodu isključeno.) Ujutro će se kamenac lako ukloniti. Temeljito isperite kako biste uklonili sve dugotrajne mirise sirćeta i nakon tretmana prokuhajte svježu vodu.

Dostupna su i hemijska sredstva za uklanjanje kamenca, neka su posebno dizajnirana za metalna kuhala za vodu, a druga za plastične modele. Uvijek provjerite odgovaraju li za vaš uređaj.
Ponoviti tretman

Trebali biste uklanjati kamenac svakih četiri do osam sedmica kako biste održali kuhalo za vodu čistim, nemojte dopustiti da se kamenac nakupi jer ga je teže ukloniti što je duže tamo. Za teže naslage možda će trebati ponoviti tretman kako bi se kamenac potpuno razgradio.

Kako biste spriječili buduće nakupljanje kamenca, upotrijebite štitnik za kuhalo za vodu – žičanu kuglu od nehrđajućeg čelika koja privlači naslage kamenca. Isperite i iscijedite svaki mjesec kako biste očistili kamenac.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh