Svaštara

Haljina princeze Dajane premašila rekord na aukciji: Prodana za više od milion dolara!

Prethodno su stručnjaci procijenili da će haljina, zajedno s pripadajućom ilustracijom, postići cijenu od 100.000 dolara

Haljina koju je Dajana (Diana), princeze od Velsa, nosila 1985. srušila je sve modne rekorde kada je u pitanju cijena koju je postigla na aukciji u Holivudu, 11 puta veća od procijenjene vrijednosti.

Cijena crne večernje, baršunaste haljine premašila je na dražbi aukcijske kuće Julien’s Auctions milion dolara, tj. prodana je za 1.148 080 dolara.

Prethodno su stručnjaci procijenili da će haljina, zajedno s pripadajućom ilustracijom, postići cijenu od 100.000 dolara.

Dajanina haljina koja je prodata na aukciji.

Haljina je prodana u kompletu s jastučićima za ramena, plavom balerinskom suknjom od organdija, velikom mašnom i lentom. To je haljina princeze Dajane koja je do sada postigla najvišu cijenu na aukciji ikada.

Prijašnji rekord drži njena haljina boje patlidžana koja je u januaru u aukcijskoj kući Sotheby’s prodana za 604.800 dolara nakon “žestokog nadmetanja”. To znači da je Dajanina haljina gotovo udvostručila razliku u cijeni između prvog i drugog mjesta,piše Avaz

Dajana je haljinu prvi put nosila u Italiji 1985. tokom kraljevske turneje sa svojim tadašnjim suprugom Karlom, princem od Velsa. Ponovo ju je obukla 1986. na koncertu Simfonijskog orkestra u Vankuveru.

Isti marokansko-britanski dizajner je kreirao njenu vjenčanicu 1981. Balerinska suknjica, kao dodatak uz večernju haljinu, bila je u čast Engleskog nacionalnog baleta čija je pokroviteljica bila upravo Dajana, piše Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh