Svaštara

KARDIOLOG UPOZORIO NA RANE SIMPTOME KOJI ODAJU PROBLEME SA SRCEM

Kada srčani mišić postane preslab ili ukočen te stoga teže pumpa krv, suočavamo se sa stanjem poznatim kao zatajenje srca.

Srce - Lijekizprirode.com

To je situacija kada srce i dalje radi, ali treba neki oblik podrške. Kardiolog i povjerenik Zaklade Heart Cells Anthony Mathur vjeruje da bi u takvim situacijama mogla pomoći terapija matičnim stanicama.

Kardiolog može uzeti matične stanice iz pacijentove koštane srži ili masnog tkiva. Nakon obrade stanica one se vraćaju u srce kako bi pomogle u popravljanju oštećenog tkiva i omogućile srcu normalno funkcioniranje – pojasnio je.

Za razliku od transplantacije srca, gdje se novo srce donora ugrađuje u tijelo pacijenta, terapija matičnim stanicama predstavlja manji rizik od odbacivanja.

No, koji su uopće rani znakovi zatajenja srca?

Jedan primjetan pokazatelj je osjećaj nedostatka daha, osobito tijekom tjelesne aktivnosti, ali i kada mirujete. Drugi ključni pokazatelj potencijalnog zatajenja srca je neuobičajena razina umora i slabosti – kaže profesor Mathur za Express.

Pri zatajenju srce može naići na izazove u opskrbi tijela odgovarajućim kisikom i hranjivim tvarima, što rezultira nedovoljnom opskrbom krvlju vitalnih organa i mišića. To može dovesti do osjećaja iznimnog umora.

Osim toga, oticanje je također rani znak jer tijelo može zadržavati tekućinu, uzrokujući oticanje nogu, gležnjeva, stopala ili trbuha. Nepravilni ili brzi otkucaji srca još su jedan znak ranog upozorenja na koji treba obratiti pozornost – naveo je.

Na kraju, uporan kašalj praćen iskašljavanjem krvi i zvukom zviždanja može ukazivati na nakupljanje tekućine u plućima. Rano prepoznavanje ovih znakova ključno je za pravovremeno traženje pomoći – upozorio je profesor.

Iako ovi simptomi mogu biti povezani s raznim zdravstvenim problemima, ako potraju ili se pogoršaju, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom opće prakse. prenosi Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh