Svaštara

Stručnjaci otkrili kako se možete oporaviti ako ste loše spavali: Trik je vrlo jednostavan

Veza između vježbanja i jačanja mozga već je dobro poznata, no ova studija pruža dodatne korisne dokaze.

Spavanje - Vijesti.me

Prema najnovijim istraživanjima objavljenim na portalu Science Alert, nedostatak sna može značajno utjecati na smanjenje kognitivnih funkcija. Tim istraživača sa Sveučilišta u Portsmouthu u Velikoj Britaniji proveo je studiju koja donosi zanimljive spoznaje o koristima tjelesne aktivnosti za naše tijelo.

U okviru istraživanja provedena su dva eksperimenta, uključujući po 12 zdravih odraslih sudionika. Prvi eksperiment je testirao kognitivne performanse nakon tri uzastopne noći lošeg sna, dok je drugi ispitao isto nakon jedne noći u uvjetima hipoksije (niski sadržaj kisika u tijelu), uspoređujući ih s normalnim snom.

Rezultati su otkrili nekoliko zanimljivih činjenica, a ključna među njima je da je svega 20 minuta vježbanja na sobnom biciklu poboljšalo funkcije mozga u sva tri stanja. Jedan od znanstvenika izjavio je: “Iz prethodnih istraživanja znamo da tjelovježba poboljšava ili održava naše kognitivne sposobnosti, čak i kada je razina kisika smanjena.”

Sve je jasno

Veza između vježbanja i jačanja mozga već je dobro poznata, no ova studija pruža dodatne korisne dokaze. Naime, pretpostavlja se da jedan od razloga za povezanost tjelovježbe i mentalne snage leži u dodatnom kisiku koji dolazi do mozga, no ova studija ukazuje na mogućnost drugih faktora, poput hormonske regulacije ili povećane uzbuđenosti i motivacije.

Unatoč tome što su potrebna daljnja istraživanja kako bi se postigli precizniji rezultati, ovo istraživanje pruža vrijedne nove informacije o povezanosti sna, tjelesne aktivnosti i kognitivnih sposobnosti. Važno je napomenuti da oko 43 posto populacije ne spava preporučenih 7-9 sati noću, a to može imati ozbiljne posljedice na rizik od različitih zdravstvenih problema, od depresije do bolesti srca, utječući na sve aspekte fizičkog i mentalnog zdravlja.

Ohrabrujuća činjenica iz studije jest i brza sposobnost oporavka i preokretanja negativnih učinaka, iako je, naravno, najbolje održavati redovit san umjesto pokušavati nadoknaditi propušteno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh