Svaštara

Svi oni koji piju vodu s česme trebali bi znati “njemačko pravilo od četiri sata”

Pijenje vode iz slavine u Njemačkoj uključuje više od pitanja okusa: pravilo od 4 sata presudno je za njezinu kvalitetu. Spriječite nakupljanje klica i poboljšajte kvalitetu vode puštanjem vode prije upotrebe.

Česma - RonPorter/Pixabay.com

U Njemačkoj je voda iz slavine općenito dobre do vrlo dobre kvalitete i, zahvaljujući Uredbi o pitkoj vodi, često je strožije kontrolirana od flaširane mineralne vode. Tako da je možete piti bez brige.

Jedina iznimka je kada su u kućanstvima olovne cijevi – ali procjenjuje se da je u Njemačkoj ostalo samo oko 38.000 takvih kućanstava, odnosno 0,2 posto. prenosi Radiosarajevo

Voda iz slavine ima mnoge prednosti: ne morate je nositi, 100 puta je jeftinija od flaširane vode, a utjecaj na klimu je čak 600 puta manji od upotrebe jednokratnih boca.

Ali postoji jedna važna stvar koju trebate imati na umu ako želite izbjeći bakterije a to je pravilo od 4 sata (4-Stunden-Regel).

Iako je voda iz slavine strogo kontrolirana u Njemačkoj, klice i zagađivači još uvijek se mogu akumulirati iz materijala slavina tokom vremena. To je osobito istinito ako voda dugo stoji u cijevima.

Savjetovalište za potrošače Sjeverne Rajne-Vestfalije stoga preporučuje pravilo od 4 sata. Ako slavina nije bila otvorena dulje od tog vremena, prvo pustite “staru” vodu iz slavine da iscuri dok iz slavine ne izađe hladna. To može potrajati do 30 sekundi, ali obično je mnogo brže, piše Fenix. Zatim možete koristiti “svježu” vodu za kuhanje ili piće.

Iako je voda iz slavine vrlo jeftina, svakodnevna primjena ove prakse rezultirala bi znatno većim troškovima vode tokom godine dana. Zato vodu koju “pustimo da oteče” treba skupljati i koristiti u druge svrhe, na primjer za:

Zalijevanje
Čišćenje
Brisanje podova ionako se za ovo preporučuje hladna voda)
Pranje posuđa


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh