Svaštara

OVAJ UREĐAJ JE NAJVEĆI POTROŠAČ U SVAKOM DOMAĆINSTVU: Obavezno ga stalno GASITE jer vam doslovno ”GUTA” struju

Određeni kućni aparati se nazivaju energetski vampiri, jer oni mogu biti odgovorni za nevjerovatnih 23 posto potrošnje električne energije u domaćinstvu.

Zato je važno znati kako ih možete kontrolisati i kako smanjiti svoje troškove. Jedan od njih je i bojler , a evo kako smanjiti potrošnju i astronomski račun za struju.

Dok cijene energije intenzivno rastu, mnogi ljudi traže načine da potroše barem malo manje, ali često iz neznanja trošimo više nego što bi trebali i povećavamo račune za struju samo zbog nepažnje, uglavnom s uređajima koje držimo stalno uključenim u, čak i kada jesu ne koristimo

Takvi uređaji, piše “The Guardian”, nazivaju se i energetskim vampirima, jer neprekidno troše energiju, čak i kada ne rade, a prema nedavnom istraživanju “Britiš gasa” mogu biti odgovorni za 23 posto električne energije. konzumiraju u domaćinstvu..

Za većinu uređaja najočitije rješenje je da ih držite isključenim dok se ne koriste, a evo kako možete “ukrotiti” električni bojler , za koji stručnjaci procjenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu:

Naime, za samo sat vremena rada bojler snage dva kilovata potroši dva kWh. Ako kotao radi dva i po sata svaki dan, troši ukupno 150 kWh mjesečno. Većina bojlera ima unaprijed zadanu temperaturu, ali radi uštede termostat bojlera postavite na ekonomično grijanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60°C, navodi Večernji list.

Osim što je nepotrebno, pregrijavanje vode (na 75 ili čak 85 °C) uzrokuje veću potrošnju električne energije, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca .

Zbog toga se preporučuje redovno održavanje električnih bojlera, odnosno čišćenje bojlera i bojlera otprilike jednom godišnje, a tamo gde je voda mekša može i ređe . Šištanje, zujanje i pucketanje bojlera kada je uključen je obično jasan znak da oko grijača postoje naslage kamenca koje je potrebno ukloniti.

Također, važno je napomenuti da, za razliku od većine drugih kućanskih aparata, bojler neće trošiti manje ako je stalno isključen jer će vodu morati ponovo zagrijati svaki put kada se uključi.

Zbog toga se električni bojler isključuje samo kada topla voda nije potrebna duže vrijeme.

Prema mišljenju stručnjaka, najmanje električne energije se troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh