Svaštara

PET NAMIRNICA ZA VEĆU PLODNOST MUŠKARCA

Prehrana koja štiti mušku plodnost i poboljšava kvalitet sperme.

žena i muškarac - Shutterstock

Danas u svijetu jedan od šest parova ima problem sa postizanjem trudnoće. Problem je u 20 procenata slučajeva loš kvalitet spermatozoida, a to se često povezuje sa manjkom cinka i vitamina. Iz tog razloga bi bilo dobro da u prehranu uvrstite namirnice koje ih sadrže.

SJEMENKE BUNDEVE

Sjemenke bundeve su dobar izvor bakra, omega-3 masnih kiselina, cinka i vitamina K, a kao važna komponenta one posjeduju protuupalna svojstva koja štite od raka, artritisa i osteoporoze. Omega-3 masne kiseline pojačavaju protok krvi do polnih organa.

ŠIPAK

Sok od šipka poboljšava erektivnu funkciju i podiže kvalitetu sperme. Rezultati istraživanja su pokazali kako su muškarci i žene koji svakodnevno ispijaju čašu soka od nara imaju povećan nivo hormona testosterona, koji povećava seksualnu želju. U rezultatima istraživanja naučnika Univerziteta iz Edinburga (sudjelovalo 58 volontera u dobi između 21 i 64 godine) stoji kako ljubitelji crvenog napitka imaju od 16 do 30 procenata veći nivo testosterona od osoba koje nikada nisu konzumirale sok od nara, prenosi Men’s Health.

KAMENICE (EVROPSKE OSTRIGE)

Cink se preporučuje u liječenju muške neplodnosti jer je bitan za proizvodnju i pokretljivost spermatozoida. Od davnina školjke kamenice, koje su izuzetno bogate cinkom, slove kao afrodizijak za bolju potenciju.

BIJELI LUK

Bijeli luk djeluje kao prirodni afrodizijak i povećava proizvodnju spermatozoida. On sadrži spoj zvan alicin koji pojačava izdržljivost sperme i poboljšava cirkulaciju krvi. Mineral selen koji je prisutan u bijelom luku pridonosi pokretljivosti sperme.

ZELENI ČAJ

Studije pokazuju da antioksidansi u zelenom čaju imaju dobar potencijal za podsticanje plodnosti iz razloga što neutrališu slobodne radikale koji mogu oštetiti spermatozoide.

Sudeći prema istraživanju iz 2012. godine, objavljenom u naučnom magazinu Molecular Nutrition and Food Research, male doze spoja zvanog epigalokatehin galat (EGCG) sadržanom u zelenom čaju mogu poboljšati kvalitet sperme, uključujući pokretljivost što rezultira poboljšanjem potencijala za oplodnju. Ipak, prevelike doze EGCG-a mogu imati suprotan učinak. PRENOSI HAYAT


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh