Svaštara

‘Stjenice u vaš dom mogu ući i na način o kojem nikada niste razmišljali! I to može biti samo početak komplikacija…‘

Nije to često, jer ove životinje uglavnom nisu vani, nego u zatvorenim prostorima

Naši čupavci često u naš zajednički dom donesu u svom krznu koješta: lišće, čičke, ali i životinje. Uglavnom su to buhe i krpelji, no stručnjaci upozoravaju da nam tako mogu doći i stjenice. Ne samo na psima, naravno, nego i na mačkama. No, istovremeno upozoravaju i da to nije glavni način na koji stjenice ‘putuju‘.

No, kad sam već ti nepozvani gosti dođu, prilično ih se teško riješiti. Brzo se razmnožavaju, a znaju se vješto skrivati, a kad se tome doda činjenica da su se tako evolucijski prilagodili da mjesecima mogu živjeti bez hrane, jasno je da ih nije lako iseliti. No, često ljudi zapravo nisu sigurni kako su im ovi maleni ilegalni podstanari došli. Premda, da, psi i mačke mogu biti odgovorni, uglavnom nam stjenice dolaze kad se vraćamo s putovanja, kad u dom unosimo rabljeni namještaj…

Što se tiče ljubimaca, stjenice se neće zakačiti za njega, barem ako je vjerovati Američkom veterinarskom medicinskom udruženju. Iako su to paraziti, oni radije žive u kućama, stanovima i zgradama, nego van njih gdje ih ljubimci mogu pokupiti. Zapravo, njihova omiljena mjesta za život su u madracima, posteljini, tkanini, pa čak i iza podnih ploča. Međutim, potencijalno mogu iskoristiti nekog mačku ili psa kao prijevoz, ali na njemu ili njoj neće ostati.

Kako piše Housedigest,stjenice mogu ugristi kućne ljubimce baš kao i nas. Osim toga, rado će živjeti u njihovim krevetićima, igračkama, pa čak i kaputićima. U slučaju da ih ugrizu, na svu sreću, ne prenose nikakvu bolest, pa tu nema razloga za brigu.

No, kad je riječ o ljubimcima, zbog svrbeža mogu češati i gristi područje uboda, što može zakomplicirati stvar, prenosi Jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh